Κατάσχεση 30.000 κληρονομιών, ο νέος στόχος της εφορίας

Χιλιάδες Έλληνες αδυνατούν να αποδεχθούν τις κληρονομιές των συγγενικών τους προσώπων γιατί η αποδοχή μιας κληρονομιάς συνεπάγεται μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 κληρονομιές εκτιμητέας αξίας τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, τις οποίες ουδείς αναζητεί απλώς γιατί αν τις αναζητήσει θα πρέπει να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούν. Επιπλέον υπάρχουν και οι περιβόητες «σχολάζουσες κληρονομιές» οι οποίες μαζί με τα εθνικά κληροδοτήματα ξεπερνούν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ και τώρα ελπίζει να «αξιοποιήσει» το Υπουργείο Οικονομικών.

Για να επιταχύνει τις εξελίξεις, το

Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει αποφασίσει να καταργήσει το αφορολόγητο όριο των κληρονομιών, ενδεχομένως όμως και των δωρεών ή γονικών παροχών, καθώς και να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές… Επιπλέον, οι νέοι φόροι που σχεδιάζεται να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως π.χ. η επιβολή φόρου και στα μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος φορολόγησης των ακινήτων και στα εκτός σχεδίου, η κατάργηση των πάσης φύσεως φοροαπαλλαγών και αφορολογήτων ορίων, μετατρέπουν σε εφιάλτη την αποδοχή κληρονομιάς και αναγκάζει χιλιάδες κληρονόμους - ιδιοκτήτες να … χαρίζουν στο κράτος το κληροδότημα, για να μη μπλέξουν χειρότερα με την εφορία.

Ο νόμος προβλέπει πως το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει τις σχολάζουσες κληρονομιές που δεν διεκδικούνται από ιδιώτες, μετά από την πάροδο «εύλογου χρόνου», που όμως δεν καθορίζεται επακριβώς. Με τις διαδικασίες που ίσχυαν στη χώρα μας, περνούσαν συνήθως πολλές δεκαετίες για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο νέος μηχανισμός που έχει στηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, έχει σαν μοναδικό στόχο να αποκτήσει την ιδιοκτησία αυτής της σχολάζουσας ιδιωτικής περιουσίας,  σε 6-12 μήνες το πολύ, μετά το θάνατο των κατόχων της. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου έχει οργανωθεί τμήμα ειδικά για την επεξεργασία των δηλώσεων διαγραφής από τα Μητρώα φορολογουμένων λόγω θανάτου. Μετά από διασταύρωση διακριβώνεται ποια περιουσιακά στοιχεία που τελούσαν υπό την κατοχή του θανόντος, δεν έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους που θα πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο μέχρι και το 30% της φορολογητέας αξίας τους για να τα αποκτήσουν.

Ειδικές οδηγίες -που προβλέπουν και αυστηρές ποινές για τυχόν καθυστερήσεις- θα δίδονται στο εξής και στους διαχειριστές και κηδεμόνες (συνήθως συνταξιούχοι εφοριακοί και δικαστικοί) που ορίζονται επί των κληρονομιών, για να διασφαλίζουν τα «συμφέροντα» του δημοσίου και να αποτρέπουν κυκλώματα τρίτων και «κοράκια» να οικειοποιούνται με παράνομους τρόπους τις περιουσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα