O απολογισμός των 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Του Χρήστου Κώνστα

Η πρώτη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει πετύχει τον βασικό της σκοπό και γι’ αυτό πρέπει τάχιστα να ανασχηματισθεί. Κατάφερε να μεταδώσει στο εξωτερικό το μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει διάθεση για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν δίστασε να παρέμβει δυναμικά στο θέμα της Χαλυβουργίας για να δώσει το μήνυμα της σταθερότητας στο εσωτερικό αλλά και στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας

για να βάλει τέρμα στις κρυφές ελπίδες ορισμένων ότι «το πάρτι του παρελθόντος» μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν δίστασε να αποπέμψει έναν λαϊκιστή Υπουργό Εργασίας που πάνω στην ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης εφάρμοζε προσωπικές στρατηγικές.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά έκανε πίσω στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θεώρησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτό το μέτωπο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης είναι η ίδια η σύστασή της. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μαθαίνει να λειτουργεί στον δύσκολο δημοκρατικό δρόμο των πολυκομματικών κυβερνήσεων και προσφέρει στον ελληνικό λαό πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα 4ετίας.

Ανασχηματισμός τώρα

Ωστόσο ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού. Η ώρα της αξιολόγησης. Όποιος υπουργός δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει την αίσθηση του επείγοντος για το μεταρρυθμιστικό έργο του , πρέπει να αποχωρήσει. Τώρα που είναι νωρίς.

Το βασικό επιχείρημα του Ε. Βενιζέλου είναι ότι «άφησε χώρο» στον Αντώνη Σαμαρά για να διαπραγματευτεί όπως νόμιζε καλύτερα με την Τρόϊκα σχηματίζοντας την κυβέρνηση της αρεσκείας του. Τελικά όμως το πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει στη Βουλή η Κυβέρνηση των 3 κομμάτων, είναι ακριβώς το ίδιο –αν όχι χειρότερο- με το πακέτο που θα είχε ψηφίσει πριν από 6 μήνες η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα περιβόητα «ισοδύναμα μέτρα» που ισχυρίζονταν ότι έχει η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκαν χωρίς περιεχόμενο και τελικά επιλέχθηκε η οδός της περικοπής μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξουν οι ισορροπίες στην κυβέρνηση και να αναλάβουν όλα τα κόμματα την ευθύνη της ανόρθωσης της χώρας.

Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η επιλογή –έστω και από σπόντα- του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του Υπουργού Οικονομικών. Ο –κατά τα φαινόμενα- σήμερα παντοδύναμος Γιάννης Στουρνάρας που έχει βρει τις ισορροπίες του και συνεργάζεται πλέον άψογα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιώργο Μαυραγάνη στα γραφεία της πλατείας Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επέλεξε, επέβαλε και υποστήριξε τον στενότερο του συνεργάτη, αντιπρόεδρο του ΙΟΒΕ, Τάκη Αθανασόπουλο στην ευαίσθητη θέση του Προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα.

Οι 3 πολιτικοί αρχηγοί αποδέχθηκαν πλήρως τη στρατηγική προσέγγιση του Υπουργού Οικονομικών όσον αφορά την επόμενη δόση της Τρόϊκας και το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ. Μένει να δούμε αν η στρατηγική αυτή θα φέρει και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η στρατηγική

Από την πρώτη στιγμή, από τα μέσα Ιουλίου, ο Γιάννης Στουρνάρας ε

Keywords
Τυχαία Θέματα