Ρικομέξ… η δικαίωση άργησε 13 χρόνια

Προς το τέλος της φαίνεται να οδεύει η ταλαιπωρία, που υπέστησαν οι οικογένειες των εργαζομένων που θάφτηκαν στα συντρίμμια της Ρικομέξ κατά τον φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους της περιφέρειας.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

«Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο των θυμάτων»

«Πρόκειται για μια τραγωδία, στην οποία το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο των θυμάτων και όχι των υπευθύνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνήγορος των συγγενών Ανδρέας Αναγνωστάκης. «Χρειάστηκε

να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια από το τραγικό συμβάν για να δικαιωθούν οι συγγενείς, οι οποίοι μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ήρθαν αντιμέτωποι με αναβολές και καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται σε συμφέροντα και άρνηση απονομής δικαιοσύνης», επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις αποζημιώσεις που δόθηκαν από τα δικαστήρια στους συγγενείς των θυμάτων, δεδομένου ότι ο κάθε γονιός που χάνει το παιδί του παίρνει περίπου 40.000 ευρώ και ο αδερφός του θύματος 17.000 ευρώ, τη στιγμή που δικαιούνται ποσά που μπορούν να φτάσουν το ποσό των 300.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υφίσταται κάποιος, όταν χάνει ένα συγγενικό του πρόσωπο.

Η Ρικομέξ κηρύσσει πτώχευση

Η εταιρεία Ρικομέξ τον Μάρτιο του 2004 κήρυξε πτώχευση, με την αιτιολογία ότι αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω των υψηλών ποσών αποζημίωσης που είχαν εκδικαστεί για τις οικογένειες των θυμάτων του εργοστασίου. Προηγουμένως όμως, μετέφερε την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα άλλο μέρος του εργοστασίου απορροφήθηκε από την κεφαλαιουχική εταιρεία Ρεκτισέλ.

Δύο ακίνητα της Ρικομέξ κατασχέθηκαν και βγήκαν σε πλειστηριασμό με 3.521.230 ευρώ συνολικά, προκειμένου να αποζημιωθούν οι δανειστές της. Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου το εργατικό ατύχημα οφειλόταν σε ενδεχόμενο δόλο των υπευθύνων της Ρικομέξ και δέκα συγγενείς τριών θυμάτων, οι οποίοι διεκδικούσαν το χρηματικό ποσό του 1,06 εκατ. ευρώ, κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση στον πίνακα δανειστών, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωσή τους πριν από άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που διεκδικούν χρηματικά ποσά, αφήνοντας εκτός πίνακα την Εθνική Τράπεζα, η οποία διεκδικούσε συνολικά 1.054.198 ευρώ, καθώς μετά τον σεισμό είχε εγγράψει προσημείωση υποθήκης στα ακίνητα της Ρικομέξ.

Οι τράπεζες προηγούνται των ανθρώπινων ζωών

Άμεση, όμως, έμελλε να είναι η αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με τη σειρά της κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης, την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή τον Μάρτιο του 2011, δίνοντας προτεραιότητα αποζημίωσης στην Τράπεζα και όχι στους συγγενείς των θυμάτων της Ρικομέξ. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Τράπεζας και έκρινε ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, καθώς δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα