Πόλη κοντά στο Τικρίτ ανακαταλέβε ο ιρακινός στρατός

Άλλη μια επιτυχία για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Συγκεκριμένα οι δυνάμεις του Ιράκ σε συνεργασία με την σιιτική πολιτοφυλακή ανακατέλαβαν την πόλη αλ Αλάμ, η οποία βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης Τικρίτ, «σφίγγοντας» έτσι και άλλο τον κλοιό που έχουν δημιουργήσει γύρω από το Τικρίτ, στην κατεύθυνση προς Βαγδάτη.

Το αλ-Αλαμ είναι το τελευταίο προπύργιο στην περιοχή που πρέπει να εκκαθαριστεί πριν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφύλακες μπορέσουν να μπουν στο ίδιο

το Τικρίτ, την πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φανατικών ισλαμιστών από το καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο.

Στρατιωτικοί διοικητές δήλωσαν ότι μαχητές του ISIS παραμένουν σε σπίτια στον βόρειο τομέα της αλ-Αλαμ, ωστόσο ο στρατός και η μεγαλύτερη σιιτική πολιτοφυλακή έχουν ανακαταλάβει το κέντρο της πόλης και ετοιμάζονται για οδομαχίες προκειμένου να εκδιώξουν εντελώς τους τζιχαντιστές από τα σημεία όπου ακόμα κρατούν.

«Ελεύθεροι σκοπευτές και ναρκοθετημένα σημεία επιβραδύνουν την προέλασή μας για να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο όλα τα μέρη της πόλης» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, ο διοικητής του στρατού Ουισάμ Ιμπραχίμ μιλώντας από την αλ-Αλαμ. Μάλιστα οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις περιμένουν και αεροπορική υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν περισσότερο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μάχη που ήδη έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα για την ανακατάληψη του Τικρίτ είναι κρίσιμη καθώς θα καθορίσει την προώθηση του στρατού του Ιράκ βορειότερα, προς την Μοσούλη, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών. Για το σκοπό αυτό το Ισλαμικό Κράτος έχει στείλει ενισχύσεις στην Τικρίτ, θέλοντας να κρατήσει πάση θυσία την πόλη, της οποίας η πτώση θα ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για τη Μοσούλη αλλά και για το βορρά γενικότερα και ίσως να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το περιβόητο χαλιφάτο του αλ Μπαγκντάντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα