Μοσκοβισί- Ντάισελμπλουμ- Σόιμπλε λένε πως πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

Προσερχόμενος στο συμβούλιο Ecofin, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ως «ισορροπημένες» τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, σπεύδοντας να τονίσει ότι «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές».

Ερωτηθείς εξάλλου σημείωσε ότι «αν ο όρος τρόικα δεν είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, κάτι το οποίο μπορώ να κατανοήσω και η ελληνική κυβέρνηση το

έχει καταστήσει σαφές», υπάρχει η αναγνώριση μέσα από την επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ για στενή συνεργασία με τους θεσμούς».

Πάντως, ο κοινοτικός Επίτροπος υπερτόνισε την ανάγκη «υλοποίησης του καταλόγου που παρουσίασε η Ελλάδα μέσα από νομοθετικές προτάσεις και διοικητικές αποφάσεις», ενώ ανέφερε ότι «πρόκειται για δράσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο που θα διεξαχθούν σε Βρυξέλλες και Αθήνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε: «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν υποσχεθεί. Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει να χρησιμοποιεί τον όρο «τρόικα», αντί «θεσμών», γεγονός που εξοργίζει την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «η συνεργασία ξεκινά από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες» και πως «υπήρξε συμφωνία», ενώ «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί». Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες κινήσεις, παρά μόνο ό, τι έχει συμφωνηθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις».

Bloomberg: Πως έπεισε τον Βαρουφάκη ο Μ. Ντράγκι

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει, επισημαίνει πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε στο χθεσινό Eurogroup τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμη κατάσταση, και αν όντως επιθυμεί oιαδήποτε βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, κατά τη συνάντησή του κ. Ντράγκι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε, ότι με τις χρηματοπιστωτικές αγορές κλειστές για την Ελλάδα και τις (ελληνικές) τράπεζες υπό ασφυκτικό έλεγχο, το ελληνικό δημόσιο ταμείο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας σε μία, δύο ή τρεις εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης για την καταγραφή των ελλειμμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις ενός εκ των αξιωματούχων, υπό την πίεση του προέδρου της ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε, πως η αντίληψη, ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών οφείλεται σε παρεξήγηση.

Ο διάλογος Ντράγκι – Βαρουφάκη:

Ντράγκι: -Μπορούν να αρχίσουν σύντομα; (σ.σ τα τεχνικά κλιμάκια)

Βαρουφάκης: -Συμφωνώ

-Την Τετάρτη; ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και η συμφωνία έκλεισε.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του κ. Βαρουφάκη, με τους οποίους επικοινώνησε το πρακτορείο Bloomberg, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα