Πιο πλούσιος στην Ευρώπη ο «Zara»

Ο 77χρονος ιδιοκτήτης του ομίλου Inditex, όπου μεταξύ άλλων ανήκουν τα καταστήματα Zara, Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα με περιουσία 40,9 δις ευρώ είναι ο πιο πλούσιος στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το ελβετικό περιοδικό Bilan, στη λίστα με τις 100 πιο πλούσιες οικογένειες στην Ευρώπη, που δημοσίευσε.

Σύμφωνα με το περιοδικό, όποιος…

ενδιαφερόμενος θέλει να περιληφθεί στον εν λόγω κατάλογο, πρέπει να είναι κάτοχος μιας περιουσίας τουλάχιστον 6 δις ελβετικών φράγκων (ήτοι 5 δις ευρώ).

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λίστας, σημειώνεται πως το 1/4 αυτών των πολύ πλούσιων οικογενειών ζει στην Ελβετία, ενώ συνολικά 12 γυναίκες περιλαμβάνονται στην κατάταξη αυτή. Εξάλλου 52% των ονομάτων στον κατάλογο είναι πρόσωπα που κληρονόμησαν την περιουσία τους από τους γονείς τους.

Όσον αφορά στις άλλες θέσεις, στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα, βρίσκεται ο Σουηδός Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ikea) και ακολουθεί ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (LVMH).

Οι Γάλλοι έχουν καλή εκπροσώπηση στον κατάλογο με τέσσερις περιουσίες στις δέκα πρώτες (οικογένειες Αρνό, Μπετανκούρ, Μιλιέζ και Ερμές).

Συνολικά, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 12 γαλλικές οικογένειες. Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ (l' Oreal) κατέχει την 4η θέση και είναι η πρώτη γυναίκα στην κατάταξη, μακράν μπροστά από τη Γερμανίδα Ίνγκεμπουργκ Χερτς (καφές Tchibo, Nivea), που κατέχει την 47η θέση, ακολουθούμενη από τη συμπατριώτισσά της Γιοχάνα Κουάντ (BMW).

Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι κυριαρχούν στην κατάταξη, με 27 και 23 ονόματα αντιστοίχως. Οι Ελβετοί και οι Ιταλοί έχουν από επτά και ακολουθούν οι Σουηδοί (πέντε), οι Βρετανοί (τρεις), και οι Ισπανοί (δύο). Μια πριγκιπική οικογένεια (του Λιχτενστάιν) περιλαμβάνεται επίσης.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι Γάλλοι έχουν κάνει περιουσίες στον τομέα των ειδών πολυτελείας, όπως και οι Ιταλοί, ενώ οι Γερμανοί δραστηριοποιούνται περισσότερο στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Τέλος, η κατάταξη αυτή δείχνει πως στην Ευρώπη οι «σημερινές μεγάλες περιουσίες έχουν προκύψει, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, από την "παλιά οικονομία"» αναφέρει το περιοδικό προσθέτοντας ότι οι τομείς των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης σχεδόν απουσιάζουν από τον κατάλογο.

Αναφορικά με τις ρωσικές περιουσίες, το Bilan επισημαίνει πως οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι «επωφελήθηκαν με επιδεξιότητα από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990 για να αποκτήσουν μισοτιμής παλιές κρατικές επιχειρήσεις».

«Το μεγάλο μτασοβιετικό πανηγύρι γέμισε τα χρηματοκιβώτια αυτών των ολιγαρχών» καταλήγει το Bilan.

Keywords
Τυχαία Θέματα