Το χταπόδι μπορεί να ζήσει εξίσου σε θερμά και παγωμένα μέρη

Στη διαπίστωση πως το χταπόδι μπορεί να ζήσει άνετα και σε τροπικά κλίματα αλλά και σε ψυχρά, όπως στην Ανταρκτική.

«Μία μπλε ουσία που ονομάζεται αιμοκυανίνη και η βασική της λειτουργία είναι να μεταφέρει το οξυγόνο, μέσω του αίματος στο υπόλοιπο σώμα, είναι αυτή που τους επιτρέπει να προσαρμόζεται και να πολλαπλασιάζεται τόσο εύκολα σε τόσο διαφορετικά κλιματικά περιβάλλοντα», αναφέρει ο βιολόγος στο Ίδρυμα Ερευνών της Γερμανίας Αλφρεντ Βέγκενερ Μάικλ Οέλερμαν.

Η αντίστοιχη ουσία στον άνθρωπο είναι ο σίδηρος στην αιμοσφαιρίνη,

ο οποίος δίνει και το κόκκινο χρώμα στο αίμα και μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς, ενώ το αίμα των χταποδιών είναι μπλε επειδή έχουν χαλκό στην αιμοκυανίνη.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις ιδιότητες της αιμοκυανίνης σε χταπόδια της Ανταρκτικής και χταπόδια θερμών και εύκρατων περιοχών και συμπέραναν πως οι σχηματισμοί αιμοκυανίνης στα χταπόδια της Ανταρκτικής (Pareledone charcoti) διαφέρουν γενετικά και λειτουργικά από τα χταπόδια που ζουν σε θερμότερες περιοχές, διευκολύνοντας τη μεταφορά και απελευθέρωση οξυγόνου σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Καθώς, τα χταπόδια σέρνονται και δεν είναι σε θέση να μεταναστεύσουν όταν επιδεινώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες στους οικοτόπους τους, ανέπτυξαν μηχανισμούς προσαρμογής στην πίεση.

Πηγή: greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα