Έρευνα ICAP: 3 άνεργοι για κάθε 8 εργαζομένους

«Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με τις δυσμενείς συνέπειες να πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει σε σχετική έρευνά της η ICAP Group.

«Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ κατά ένα ποσοστό της τάξης του 20% στο διάστημα 2008-2012 συνοδεύθηκε από σχεδόν ισοδύναμη μεταβολή της απασχόλησης (-19% μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2008 και 2012)», αναφέρει η μελέτη και όπως συμπεραίνει η ICAP:

«Η

δραματική μείωση της απασχόλησης αντανακλά τις αρνητικές προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των επενδύσεων, παρά τις αλλαγές που επιβλήθηκαν σχετικά με την ευελιξία του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας. Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με τις δυσμενείς συνέπειες να πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος «άνεργοι/ απασχολούμενοι» διαμορφώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στο 38% περίπου, δηλαδή σε κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούν τρεις άνεργοι. Η ύπαρξη ανέργων ακόμα και με υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και η παράταση της ύφεσης φαίνεται να μετατρέπουν την ανεργία εκτός από διαρθρωτικό και σε «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα