ΠΑΣΟΚ: Αναγέννηση από τη βάση

-236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ψηφίσουν στις εκλογές για τον νέο αρχηγό του κόμματος, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λαμβάνει ισχυρή-δεδομένων των συνθηκών- λαϊκή εντολή με 230.105 ψήφους.

-Κλίμα αισιοδοξίας και ενότητας στα 768 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν σε όλη τη χώρα, με τους περισσότερους ψηφοφόρους να κάνουν λόγο για μια «νέα αρχή».

Ρεπορτάζ:

Κώστας Μοσχολιός

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, ημέρα κατά την οποία πριν από 76 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εκλέξει για πρόεδρό του του έναν άλλο… Βενιζέλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Από το βράδυ της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος αποτελεί τον τέταρτο κατά σειρά πρόεδρο του Κινήματος, μετά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.

Χωρίς παρατράγουδα και αναπάντεχα μεγάλη η συμμετοχή

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, όπως συνομολογούν όλοι στην Ιπποκράτους, διαψεύδοντας παράλληλα τις «Κασσάνδρες», που έκαναν λόγο για επεισόδια, «γιαουρτώματα» και άλλα συναφή. Ο κόσμος, καιρού επιτρέψαντος, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κόμματος και αυτό φάνηκε από την προσέλευση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του Κινήματος, με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών κέντρων, περίπου 236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ συνέρρευσαν για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Παράλληλα, αυτή η συμμετοχή υπερβαίνει τον πήχη των 80.000-100.000 που είχε αρχικά τεθεί, με δεδομένη την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και τη δυσμένεια, στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ λόγω της κυβερνητικής φθοράς. Η «Αττική» βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο, που είχε στηθεί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, όπου παρεμπιπτόντως ψήφισε και ο νέος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να «εισπράξει» το κλίμα των ψηφοφόρων.

«Τυπώσαμε και άλλα ψηφοδέλτια»

Εξ αρχής η αισιοδοξία και τα χαμόγελα περίσσευαν στο εκλογικό κέντρο και μαζί με τις ολιγομελείς ουρές και τα κατά τόπους «πηγαδάκια», που σχολίαζαν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, συνέθεταν ένα σκηνικό βγαλμένο από τις ένδοξες στιγμές του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος. Ήταν προφανές, βέβαια, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές ανήκαν στη λεγόμενη «παλαιά φρουρά», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχε και νεολαία. Η πρώτη ερώτηση στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, λογική και αναμενόμενη: «Είναι μεγάλη η συμμετοχή;». «Είναι τόσο πολλά τα άτομα, που έχουμε χάσει το μέτρημα, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Δεν περιμέναμε τέτοια συμμετοχή», μας είπαν αρχικά περιχαρή τα μέλη της Επιτροπής, για να προσθέσουν στη συνέχεια τα εξής: «Φανταστείτε πως έχει έρθει τόσος πολύς κόσμος, που δεν έφταναν τα ψηφοδέλτια και στείλαμε ανθρώπους να τυπώσουν άλλα για να έχουμε και να μπορεί να ψηφίσει ο κόσμος».

Η ψήφος της… δεύτερης ευκαιρίας

Πά

Keywords
Τυχαία Θέματα