Ενδοκυβερνητική κόντρα με φόντο τα ταξί

Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και τέως υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και του νυν υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη υπήρξε κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τα ταξί.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφωνία αφορούσε στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, με τον κ. Ραγκούση

να καταψηφίζει την πρόταση του κ. Βορίδη, ενώ-όπως τόνισε στους δημοσιογράφους-προτίθεται να μην ψηφίσει και το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Εξάλλου, ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας προς τους πολιτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «θλιβερή εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας, μια θλιβερή εξαίρεση κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης σημείωσε, πως το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή, «έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η οποία είχε μόνο τεχνικής φύσεως αλλαγές να προτείνει».

Αναλυτικότερα, ο κ. Ραγκούσης θεωρεί ότι «με αυτό το νομοσχέδιο διατηρείται η μαύρη αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, ενώ οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική», αντιπροτείνοντας παράλληλα το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών και το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα για 10 άδειες ανά εταιρεία.

Όσον αφορά στις αλλαγές που υπάρχουν στο «νομοσχέδιο Βορίδη» προβλέπεται ότι για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών ταξί λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Τις αποφάσεις θα λαμβάνουν κάθε δύο χρόνια οι περιφερειάρχες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν το συντελεστή έκδοσης νέων αδειών σε περίπτωση που μεταβάλλονται τα κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής για την Αθήνα ορίζεται σε 2,5 άδειες ανά χίλιους κατοίκους και για την επαρχία σε 1,5 άδεια ανά χίλιους κατοίκους.

Επιπλέον, οι άδειες θα μεταβιβάζονται ελεύθερα με την καταβολή φόρου που θα ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 20% επί της υπεραξίας στα ταξί, καθώς οι άδειες θα θεωρούνται ειδικά περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, ισχύουν οι έδρες των ταξί, όπως ίσχυαν έως σήμερα, ενώ θεσπίζεται πλέον μονή ταρίφα σε όλο το νομό Αττικής εκτός των νησιών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα