Παράλυτες μαϊμούδες περπάτησαν χάρη σε ασύρματα εμφυτεύματα (video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μία έρευνα σε δύο παράλυτες μαϊμούδες, δίνει ελπίδες σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, πως το νέο επιστημονικό επίτευγμα θα τους «σώσει». Η νέα αυτή τεχνολογία, δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο μια ασύρματη «γέφυρα» ανάμεσα στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη και επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον και ανθρώπους με παράλυση. Για την ακρίβεια, το εμφύτευμα φέρνει σε επαφή την σπονδυλική στήλη με τον εγκέφαλο, έχοντας παρακάμψει

τον τραυματισμό που ευθύνεται για την παράλυση.

Ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάννης με επικεφαλής τον Γκρεγκουάρ Κουρτίν, ανέπτυξαν αυτή τη νευροπροσθετική τεχνολογία που αποκωδικοποιεί τα σήματα κινητικού φλοιού του εγκεφάλου και αμέσως ξεκινά η επικοινωνία των εμφυτευμάτων. Το εμφύτευμα του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης, δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τους μύες των ποδιών. Όλο αυτό το σύστημα αποτελείται από πέντε μέρη: ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα με 100 ηλεκτρόδια περίπου, ένα εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη με 16 ηλεκτρόδια, μια συσκευή εγκεφαλικής καταγραφής και ασύρματης μετάδοσης σημάτων, μια εμφυτεύσιμη γεννήτρια ηλεκτρικών ερεθισμάτων και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η δοκιμή σε δύο μαϊμούδες , που κάθε μία είχε ένα παράλυτο πόδι λόγω τραύματος στη σπονδυλική στήλη, απέδειξε πως το εγχείρημα είναι από τα σημαντικότερα των επιστημόνων ως τώρα. Η πρώτη μαϊμού παρουσίασε μεγάλη βελτίωση μέσα στις πρώτες ημέρες, ενώ η δεύτερη χρειάστηκε δύο βδομάδες για να χρησιμοποιήσει το παράλυτο πόδι της. Μετά από τρεις μήνες, η κινητικότητα των πειραματόζωων είχε αποκατασταθεί.

«Είναι η πρώτη φορά που μια νευροτεχνολογία αποκατέστησε την κίνηση σε πρωτεύοντα ζώα. Υπάρχουν όμως ακόμη αρκετές προκλήσεις μπροστά μας και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια, εωσότου η τεχνική δοκιμασθεί σε ανθρώπους», δήλωσε ο Κουρτίν.

Άλλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, έχουν δείξει πως αποκωδικοποιημένα σήματα του εγκεφάλου, μπορούν να ελέγχουν την κίνηση ενός ρομποτικού ή προσθετικού χεριού, ενώ πιο σπάνια και του ίδιου του παράλυτου χεριού ενός ασθενή. Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν έχει δοκιμασθεί σε πόδια που έχουν υποστεί παράλυση. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα όμως, είναι ήδη αρκετά για να ελπίζουν οι επιστήμονες πως στο τέλος της δεκαετίας θα υπάρξουν κλινικές εφαρμογές τέτοιων εμφυτευμάτων σε ανθρώπους, που ίσως αλλάξουν όλη τους τη ζωή.

Δείτε το video:

Το άρθρο Παράλυτες μαϊμούδες περπάτησαν χάρη σε ασύρματα εμφυτεύματα (video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα