Επίσκεψη Ομπάμα : Οι ανησυχίες και οι προσδοκίες της Αθήνας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα την Δευτέρα 15 Νοέμβρη, προκαλεί ανησυχίες αλλά και προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι η πρόσφατη εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό την βαρύτητα της επίσκεψης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ.

Καθώς

δεδομένων των νέων συνθηκών η βαρύτητα της επίδρασης του Μπάρακ Ομπάμα στο ακανθώδες ζήτημα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους που συνιστά τον στρατηγικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, έλλογα μειώνεται, «κουρεύοντας» συνεπακόλουθα και τις αρχικές υψηλές προσδοκίες της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως η επίσκεψη Ομπάμα συνιστά ένα δεσπόζον πολιτικό γεγονός, ειδικά αν ιδωθεί στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στις ΗΠΑ που έχει στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας προς την Αμερική. Εξάλλου η κυβέρνηση επισημαίνει πως ο στόχο της εν λόγω επίσκεψης είναι διττός : Αφενός να υπάρξει συμβολή των ΗΠΑ στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αφετέρου να αναδειχθεί η Ελλάδα σε πόλο γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία Χίλαρι Κλίντον να εκλεγεί στην Προεδρία των ΗΠΑ, αφαιρεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το πλεονέκτημα της προσωπικής σχέσης που είχε σφυρηλατηθεί με το ζεύγος Κλίντον, δεδομένου ότι Μπιλ Κλίντον είχε παρέμβει το Ιούλη του 2015 για την επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Ακόμη περισσότερο η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε με εύγλωττο τρόπο από την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη χθες στη Βουλή, όπου εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες της εκλογής Τραμπ μεταξύ άλλων σημείωσε : «Είμαι ανήσυχος από το αποτέλεσμα για δύο λόγους. πρώτος είναι ότι οι θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς και η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό.Αξίζει να δούμε την δημοσιονομική πολιτική. Η δέσμευσή του είναι την επόμενη 10ετία να δαπανήσει 1 τρις σε επενδύσεις υποδομής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 35% σε 15% και της φορολογίας εισοδήματος από 38,9% σε 33% και της κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προφανές αποτέλεσμα στην επιδείνωση του ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ανατίμηση του ευρώ, που είναι κίνδυνος για μας. Στην προσπάθειά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό σημαίνει απότομη μείωση ρευστότητας που είναι κίνδυνος για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία».

Το άρθρο Επίσκεψη Ομπάμα : Οι ανησυχίες και οι προσδοκίες της Αθήνας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα