Πάνω από 5,5 δισ. χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες, ταμεία, νομικά πρόσωπα και λοιπούς φορείς. Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, όπως η ΕΒΕΑ, η Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνιούν. Τα χρέη του κράτους πολλά. Έχουμε και λέμε:

Άμεσες οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώΟφειλές τοπικής αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώΟφειλές ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,38 εκατ. οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ
και το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώΟφειλές νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώΟφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώΕκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ

Τι κάνει λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο; Κατ’ αρχάς:

Οι επιστροφές φόρων σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν τα τέσσερα χρόνια! Επιχειρήσεις που πρέπει να πληρωθούν από το δημόσιο, επιχειρήσεις που κατέβαλαν ΦΠΑ, έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο.Οι οφειλές σε προμηθευτές του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ.Η αγορά ζει τον μεγαλύτερο εφιάλτη όλων των εποχών.Οι επιχειρήσεις βιώνουν την απόλυτη απελπισία.

5. Στον επιχειρηματικό τομέα το ήδη ασφυκτικό κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί.

Αυτή την ώρα κυριολεκτικά καρκινοβατούν έργα δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμένων, αποχέτευσης και εκατοντάδες άλλα.Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να απολύσουν κόσμο για να κρατηθούν στη ζωή.

Τραγωδία με τον ΦΠΑ

Η μη πληρωμή της επιστροφής φόρου, αλλά και η μη καταβολή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις από το κράτος προκαλούν ίλιγγο… «Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ δείχνουν ένα αύριο χωρίς αύριο…», τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «η μη καταβολή αυτών των χρημάτων στερεί από την αγορά και την οικονομία την φλόγα της δημιουργίας…».

Η αγορά γονατίζει κάθε μέρα… Αναγκάζεται να απολύσει κόσμο… Δημιουργεί χρέη χωρίς λόγο… Δημιουργεί άνευ αιτίας χρέη στο κράτος που της οφείλει. Να τονισθεί σύμφωνα με μελέτες ότι η επιστροφή του ΦΠΑ καθυστερεί 4 έτη εκ του γεγονότος ότι τα κρατικά έσοδα πηγαίνουν για πληρωμή μισθών και συντάξεων! Είναι μάλιστα τοις πάσι γνωστό ότι μία επιχείρηση για να πάρει μία επιστροφή χρειάζεται 1.400 ημέρες…

Μπορείτε όμως νομικά να διεκδικήσετε τα χρήματά σας από το κράτος. «Οι πολίτες», τονίζουν οι νομικοί, «μπορούν να αποζημιωθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις των κρατικών οργάνων και να εξαναγκάσουν το κράτος να πληρώσει όταν τους χρωστάει».

Πρωτογενές πλεόνασμα με δανεικά!

Όταν όμως δεν πληρώνει το κράτος, δημιουργεί πρωτογενές αποτέλεσμα. Κατά το Υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκε πλεόνασμα ύψους 2.282 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.506 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.208 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 328 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.263 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 773 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,2%,

β) Άμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 124 εκατ. ευρώ ή 15,6%,

γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 77 εκατ. ευρώ ή 9,8%,

δ) ΦΠΑ καπνού κατά 40 εκατ. ευρώ ή 16,3%,

ε) ΦΠΑ λοιπών κατά 112 εκατ. ευρώ ή 2,3%,

στ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 35 εκατ. ευρώ ή 77,7%,

ζ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 129 εκατ. ευρώ ή 12,2%,

η) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 188 εκατ. ευρώ ή 76,2%,

θ) Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 146 εκατ. ευρώ ή 179,5%,

ι) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 423 εκατ. ευρώ ή 27,9%

Τι λέει για τα χρέη στους ιδιώτες το κράτος

Θα σπάσουν στα δύο τα χρέη για τα έτη 2016 και 2017! Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διευκρινίζει ότι «οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα γίνουν ως εξής: Το Δημόσιο θα πληρώσει σε ιδιώτες το συνολικό ποσό των 5,5 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις. Το 2016 και το 2017, με στόχο στα μέσα του 2017 να έχουν εξοφληθεί οι μέχρι τώρα ληξιπρόθεσμες όφειλες του Δημοσίου. Από τα 5,5 δισ. ευρώ, τα πρώτα 3,5 δισ. ευρώ θα πληρωθούν μέσα στο 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. το 2017». Το κείμενο της εγκυκλίου ορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορείς γα να πιστωθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τα οποία θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των παλαιότερων οφειλών εκτός από αυτές για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Επίσης μπροστά έρχεται και η πληρωμή των οφειλών που η καθυστέρηση της πληρωμής, επιβαρύνει το Δημόσιο με πρόστιμα, αυξάνοντας το κόστος.

Η εξόφληση θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει, καθώς εκτός από επιθυμία και υποχρέωση της κυβέρνησης, αποτελεί και δέσμευση προς τους δανειστές, που σύμφωνα με τους όρους της τελευταίας σχετικής συμφωνίας, προβλέπεται η κάλυψη των οφειλών αυτών για την ενίσχυση της αγοράς. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό, καθώς από την μία το Δημόσιο δεν θα αφήνει να σέρνονται οι οφειλές, κάτι που θα έκανε δυσκολότερες μελλοντικές συμφωνίες, ενώ από την άλλη πλευρά το ζεστό χρήμα ύψους 5,5, δισ.ς ευρώ που αναμένεται να πέσει στην αγορά, εκτιμάται πως θα τονώσει την κίνηση και θα ενισχύσει την καταναλωτική δυναμική.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της εγκυκλίου, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ιδιώτες, όπως τα ποσά είχαν διαμορφωθεί μέχρι το Σάββατο 30 Απριλίου 2016. Οι φορείς του Δημοσίου έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το ΓΛΚ κάθε πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα σχετικά με το πώς εξελίσσονται οι πληρωμές των οφειλών τους.

Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος

«Άμεση ανάκληση της απόφασης κατάσχεσης τραπεζικών εταιρικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ!»

Με επιστολή της η Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αναφέρει ότι «η κατάσχεση εταιρικών λογαριασμών εν μέσω μάλιστα αυστηρών capital controls, είναι μια τιμωρητική υπερβολή, που οδηγεί άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αργό και άλλες σε ξαφνικό θάνατο». «Αφού λοιπόν το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι μέσα σε 3-4 ημέρες πρέπει να πληρωθούν από περίπου 6 εκ. φορολογούμενους, έξι φόροι ύψους 6,6 δισ. ευρώ, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να δώσει τον ανάλογο χρόνο, ώστε να αποτρέψει νέα λουκέτα επιχειρήσεων και να σταματήσει τον οικονομικό θάνατο 60.000 και πλέον μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Η Επιστολή όλων των Εμπόρων της χώρας έχει ως εξής: «…Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διατυπώσουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σχετικά με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β΄ 2745/ 17ης Δεκ. 2015) που προβλέπει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά, χωρίς να αποδώσει ταυτόχρονα τα αναμενόμενα έσοδα και θα προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά, κλονίζοντας τα εναπομείναντα ψήγματα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και ιδιωτών.

»Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν συρρικνωθεί ραγδαία κατά το τελευταίο έτος στα 121,1 δισ. ευρώ (-26,4% το διάστημα Οκτώβριος 2014-Οκτώβριος 2015). Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των 82 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, προέρχεται από έναν σχετικά μικρό αριθμό επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, γεγονός που συρρικνώνει τις πιθανότητες επιτυχούς υλοποίησης των πληρωμών και γενικότερα του όλου εγχειρήματος. Επιπρόσθετα, το πιθανότερο ενδεχόμενο για τους κατά συνείδηση κακοπληρωτές του Δημοσίου – ιδιαίτερα για ποσά μεγαλύτερα των 70.000 ευρώ – είναι να έχουν φροντίσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, είτε σε χώρους φύλαξης δικής τους ευθύνης είτε στο εξωτερικό, πριν από την επιβολή του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls).

»Ως εκ τούτου, υφίσταται πραγματικός κίνδυνος για πολλές επιχειρήσεις, που παλεύουν να παραμείνουν σε λειτουργία, να ξεπεράσουν το όριο των 70.000 ευρώ και να κατασχεθούν οι καταθέσεις τους, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και φυσικά την απασχόληση. Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται περισσότερο πιθανό τη στιγμή που και το ίδιο το κράτος διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα (περισσότερα από 5 δισ. ευρώ), χωρίς μάλιστα να παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού. Εντούτοις, ακόμα και στην περίπτωση που το μέτρο αποδώσει έως ένα βαθμό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις του στη γενικότερη ρευστότητα της οικονομίας και στην κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

»Επιπρόσθετα, ενώ στο άρθρο 4 της απόφασης δίνεται η δυνατότητα στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης για την άρση επιβληθείσας δέσμευσης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, δεν καταγράφονται με σαφήνεια το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορεί να γίνει η άρση.

»Εν κατακλείδι, έχουν καταστεί σαφείς οι λόγοι για τους οποίους η οριζόντια εφαρμογή της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών χωρίς στοιχειώδη κοινωνικά και επιχειρηματικά κριτήρια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις την περίοδο πριν από την εκδήλωση της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης και τώρα έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως κατά συνείδηση κακοπληρωτές.Για τους παραπάνω λόγους, η ΕΣΕΕ ζητάει την εξαίρεση των επιχειρήσεων από την παραπάνω απόφαση ή τουλάχιστον τον προσδιορισμό διαφορετικού ακατάσχετου ορίου.

»Παράλληλα, αναφορικά με την προθεσμία που δίνεται έως την 31η Ιανουαρίου 2016 για την ολοκλήρωση διαδικασιών διακοπής της λειτουργίας όσων θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, η ΕΣΕΕ αντιπροτείνει να χρησιμοποιηθεί η ημερομηνία αυτή ως παράταση πληρωμών των υποχρεώσεων.

»Όπως είναι γνωστό στις επόμενες ημέρες πρέπει να πληρωθούν οι παρακάτω φόροι:

α) Ο ΕΝΦΙΑ του 2015, από 5,9 εκατ. φορολογούμενους, που θα πρέπει να πληρώσουν έως 31/12/2015 την τρίτη μηνιαία δόση του φόρου,

β) τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016,

γ) οι δόσεις από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που λήγουν τέλος Δεκεμβρίου,

δ) η πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, για το φορολογικό έτος 2014,

ε) η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για ορισμένες εταιρείες,

στ) δεύτερη δόση προκαταβολής φόρου για τις ΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον πρέπει να πληρωθούν έξι φόροι μέχρι 31/12/15, η ΕΣΕΕ ζητά να δοθεί επίσης επαρκής χρόνος για την αποπληρωμή τους, ώστε να αποτραπούν περισσότερα κλεισίματα επιχειρήσεων».

Το άρθρο Πάνω από 5,5 δισ. χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
τελη ταξινομησης, capital controls, τελη κυκλοφοριας 2016, εβεα, εοπυυ, ΦΠΑ, ολυμπια, φοροι, ποε, εφκ, γλκ, capital, νέα, εσεε, φεκ, δεκ, συγκεκριμένο, ψήγματα, υφίσταται, ενφια, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αυξηση φπα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, νικολοπουλος, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, ημερομήνια, γλκ, οικονομια, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, υψος, φλογα, ωρα, capital, αγορα, αυξηση, αρθρο, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γινει, γινεται, δεδομενο, δεκ, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δοθει, δωσει, εσεε, ευρω, ενημερωση, εργα, εξι, επιθυμια, ερχεται, ετη, ετος, εφκ, εχουμε και λεμε, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υφίσταται, κειμενο, κινηση, κλιμα, λειτουργια, μαΐου, μικρο, εξοφληση, οκτωβριος, οχηματων, πιθανοτητες, ποε, ρυθμισεις, σαββατο, συγκεκριμένο, ταμειο προνοιας, τριτη, φυσικα, χρημα, χρονος, ψήγματα, εφαρμογη, ενωση, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα
Τυχαία Θέματα