Εξαρθώθηκε τεράστιο κύκλωμα που παρασκεύαζε ποτά «μπόμπες»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πλημμύριζαν, μέσα στο καλοκαίρι, κάβες και πάσης φύσης καταστήματα διασκέδασης με ποτά «μπόμπες», οι πρώτες ύλες αμφιβόλου ποιότητας εισάγονταν από τη Βουλγαρία, κρυμμένες μέσα σε κατά τα άλλα νόμιμα φορτία ξυλείας, αφού πρώτα δωροδοκούνταν βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι!

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έγιναν ποτέ στη χώρα, η Οικονομική Αστυνομία, οργάνωσε παράλληλες επιχειρήσεις σε Αττική και Εύβοια, Μαγνησία συνελήφθησαν

13 άτομα, ανάμεσα στα οποία και τα αρχηγικά μέλη, ενώ αναζητούνται άλλα τριάντα εννέα.

Ενδεικτικές της σοβαρότητας της υπόθεσης πρωτίστως για την υγεία των καταναλωτών, στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων και κατά δεύτερον για τους διαφυγόντες δασμούς προς το Κράτος, είναι οι δηλώσεις του Διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγου Μανόλη Πλουμή.

«Ενδεικτικό των ποσοτήτων», τόνισε, «που κατασχέθηκαν είναι ότι εντοπίσαμε πάνω από –33.000- φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από -2.600- φιάλες τσίπουρου και ούζου, -11- βαρέλια τσίπουρο, -13- δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών καθώς και χιλιάδες ένσημες ετικέτες επώνυμων εταιρειών».

«Θέλω να τονίσω» συνέχισε, «ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που λειτουργούσαν οργανωμένα και συστηματικά, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη, στερώντας από το Δημόσιο δασμούς και φόρους εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας.

Παράλληλα αποτρέψαμε την περαιτέρω εισαγωγή και διάθεση στην εγχώρια αγορά σημαντικών ποσοτήτων νοθευμένων ποτών, που η κατανάλωση τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στην Οικονομική Αστυνομία εδώ και καιρό, προέκυψε από την αξιοποίησή τους ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν από τη Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος, τα οποία στη συνέχεια αποθήκευαν και επεξεργάζονταν με σκοπό την διάθεσή τους σε κάβες ποτών ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δράση του κυκλώματος

Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι δραστηριοποιούνταν σε δύο (2) διακριτούς «πυρήνες».

Συγκεκριμένα, ο πρώτος «πυρήνας» ήταν επιφορτισμένος με την αγορά από τοπικά κυκλώματα πώλησης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών στη Βουλγαρία, επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ποσοτήτων οινοπνεύματος, που είχαν μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.)

Για να αποφεύγουν τους ελέγχους, χρησιμοποιούσαν προπομπούς πολυτελή Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες μιλούσαν με ειδικό κώδικα.

Επίσης, φρόντιζαν να διέρχονται από τους μεθοριακούς σταθμούς όταν εκτελούσαν υπηρεσία συγκεκριμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας, τους οποίους και δωροδοκούσαν για να μην γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.

Ο δεύτερος «πυρήνας» της οργάνωσης, αναλάμβανε την παραλαβή, την αποθήκευση, την επεξεργασία-παρασκευή των λαθραίων εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους σε κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστολιά θερμού αέρα, μεταλλικές λάμες), αντικαθιστούσαν από τα αλκοολούχα ποτά τις ετικέτες βουλγάρικης γραφής και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής. Στη συνέχεια, τα διέθεταν σε καταστήματα-κάβες ιδιοκτησίας τους, καθώς και σε άλλα καταστήματα όπως καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ κ.α.

Το άρθρο Εξαρθώθηκε τεράστιο κύκλωμα που παρασκεύαζε ποτά «μπόμπες» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα