Γαλλία: Φιγιόν και Ζιπέ στον β’ γύρο- Ο Σαρκοζί εγκαταλείπει την πολιτική

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι εκλογές της Δεξιάς στη Γαλλία πλησιάζουν και το πολιτικό σκηνικό αναστατωμένο από την άνοδο της Μαρί Λεπέν, αναζητούσε ισχυρό αντίπαλο για να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς επικράτησης. Το πλέον εντυπωσιακό , ήταν η τεράστια συμμετοχή των πολιτών της Γαλλίας,

ως μία προσπάθεια πιθανόν να ενδυναμωθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις, αποσύροντας την Μαρί Λεπέν και την ακροδεξιά ιδεολογία. Μέχρι στιγμής η καταμέτρηση έδειξε πως 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες, όταν στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2011 είχαν συμμετάσχει περίπου 2,6 εκατομμύρια πολίτες της Γαλλίας.

Οι δύο εκλεκτοί που θα διεκδικήσουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων την ερχόμενη Κυριακή και θα τους εκπροσωπήσουν στις εκλογές, είναι ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλάν Ζιπέ. O Νικολά Σαρκοζί αν και απογοητευμένος, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να παραδεχθεί το αποτέλεσμα και επιλέξει «πλευρό». Ο πρώην πρόεδρος λόγω ιδεολογικής ομοιότητας επιλέγει να στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν, θεωρώντας τον κατάλληλο να αναλάβει τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 44,2% με δεύτερο τον Αλάν Ζπέ που πήρε 28,4% και ακολουθεί τρίτος ο Νικολά Σαρκοζί με 20,7%, ποσοστό που τον «αποβάλλει» από τη διαδικασία.

Η πρωτιά του Φιγιόν ήταν μια μεγάλη έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό, ο οποίος με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα σε 9.496 από 10.229 εκλογικά κέντρα συγκεντρώνει ποσοστό 44,2% και 1,698 εκατ. ψήφους.

Η δεύτερη θέση του Ζιπέ με 1,092 εκατ. ψήφους, ήταν ενάντια στις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν πρώτο, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την ακροδεξιά Λεπέν. Ο χαμηλών τόνων Φιγιόν σύμφωνα με τους αναλυτές, πολύ πιθανόν να κλείσει οριστικά τον δρόμο στο ακροδεξιό κόμμα.

Όσο για τους υπόλοιπους διεκδικητές, τα ποσοστά τους είναι μικρά σε δραματικό σημείο, που βρίσκεται πιο κάτω του 3%. Η μοναδική γυναίκα που κυνηγούσε το χρίσμα της Γαλλικής Δεξιάς, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, έλαβε 2,6% και ανακοίνωσε πως ο Αλέν Ζιπέ θα έχει την υποστήριξη της στο δεύτερο γύρο των προκριματικών.

Κάπου εδώ όμως, κλείνει και μια μεγάλη πολιτική καριέρα, αυτή του Νικολά Σαρκοζί που όπως προβλέπουν οι αναλυτές, ο πρώην πρόεδρος θα εγκαταλείψει την πολιτική οριστικά. Ο Σαρκοζί παραδέχθηκε με αξιοπρέπεια την ήττα και δήλωσε πως το αποτέλεσμα δεν του προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα. Στα συμπεράσματα πως μάλλον θα ρίξει μαύρη πέτρα, βοηθούν και οι δηλώσεις του, που μοιάζουν αποχαιρετιστήριες, με τον Σαρκοζί να αναφέρεται σε μια ζωή χωρίς εντάσεις που βρίσκεται μπροστά του.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, που διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Σαρκοζί λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Τον έχω στο μυαλό μου. Η ήττα δεν πρέπει να ντροπιάζει κανέναν γιατί τους χρειαζόμαστε όλους», είπε χαρακτηριστικά. «Η πεποίθησή μου είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ένα έθνος που παλεύει για την περηφάνια του» συμπλήρωσε ο Φρανσουά Φιγιόν με έναν αέρα νικητή θα έλεγε κανείς.

Ο δεύτερος στη σειρά, Αλέν Ζίπε, ξεκαθάρισε ότι «αποφάσισα να συνεχίσω τον αγώνα, στο όνομα όλων όσοι πιστεύουν σε εμένα, για τις πεποιθήσεις μου και για την ιδέα που έχω στο μυαλό μου για τη Γαλλία», επιβεβαιώνοντας τις φήμες πως θα μπήκε στη μάχη για να παλέψει σκληρά.

Σαρκοζί: «Ήρθε η ώρα για μένα…»

Ο Νικολά Σαρκοζί, η ήττα του οποίου θα συζητηθεί, προχώρησε σε δηλώσεις, που κλείνουν σιγά- σιγά την «πόρτα» σε πολιτικά μέτωπα και αγώνες.

«Ήρθε η ώρα για μένα να προσεγγίσω τη ζωή με πιο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο πάθος», είπε, ανακοινώνοντας εμμέσως την πολιτική αποστρατεία του.

«Καλή τύχη στη Γαλλία, καλή τύχη στους συμπατριώτες μου. Να είστε σίγουροι ότι είμαι και παραμένω Γάλλος και ό,τι ακουμπά τους Γάλλους θα ακουμπά και εμένα».

Καλώντας τον λαό της Γαλλίας να μείνει μακριά από ακροδεξιές φωνές, στήριξε Φιγιόν και αναφέρθηκε στον Ζιπέ, σε αντίθεση με εκείνον που δεν είπε λέξη για τον Σαρκοζί στις δηλώσεις του: «Σέβομαι τον Αλέν Ζιπέ αλλά περισσότερο κοντά πολιτικά νιώθω με τον Φρανσουά Φιγιόν».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Το άρθρο Γαλλία: Φιγιόν και Ζιπέ στον β’ γύρο- Ο Σαρκοζί εγκαταλείπει την πολιτική εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα