«Πάγωσε» τους Τούρκους η «απόβαση» των πανίσχυρων ρωσικών S-400 στη Συρία (video)

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις κινήσεις του προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους μετά τη φωτιά που άναψε στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Αν για τον πρόεδρο Πούτιν και τη Ρωσία η κατάρριψη του ρώσικου SU-24 από τα τουρκικά F16 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Συριακό, για τη γειτονική χώρα και το ΝΑΤΟ η ανάπτυξη των S-400 από τους ρώσους στη «λεκάνη» της Νοτιοανατολικής μεσογείου είναι ένα θέμα-πρόβλημα

ανάλογης βαρύτητας.

Το S-400 είναι σε θέση να χτυπήσει αεροσκάφη, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους Κρουζ.

Οι S-400 δεν είναι ένα απλό οπλικό σύστημα. Επί της ουσίας βάζει για τα καλά τη Ρωσία στην ευαίσθητη από κάθε άποψη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου αφού, για πρώτη φορά, στήνει μια ομπρέλα αντιπυραυλικής και όχι μόνο προστασίας στην περιοχή.

Η κίνηση του Πούτιν να εγκαταστήσει τους πυραύλους αυτούς στην αεροπορική βάση Khmeim Ι στη Λατάκεια, ξεκαθάρισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι μεταξύ των δύο χωρών το «business as usual» δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί.

Ήδη οι πρώτες φωτογραφίες από την έλευσή των πυραύλων στη Τουρκία έκαναν την εμφάνισή τους στο διεθνή Τύπο.

Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση, μόλις 30 μίλια από τα σύνορα με την Τουρκία, φιλοξενεί μοίρες αεροσκαφών Su-27SM και Su-30Μ όπως και Su-34 και Su-24 βομβαρδιστικά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και προστατεύεται από σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Ωστόσο το S-400 είναι το πιο προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας. Είναι αναβάθμιση του S-300 Growler, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Almaz Antei. Τα συστήματα S-400 χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της αεράμυνας με μεγάλου και μέσου βεληνεκούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν εναέριους στόχους έως και 400 χιλιόμετρα μακριά.

Το S-400 είναι σε θέση να χτυπήσει αεροσκάφη, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους Κρουζ. Το σύστημα περιλαμβάνει ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων και θέσεις διοίκησης, λειτουργείται αποκλειστικά από το ρωσικό στρατό. Η εμβέλεια τους είναι τέτοια που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στην Τουρκία ή ακόμη και μέχρι τις Αγγλικές βάσεις στην Κύπρο.

Χθες ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ υπερασπίστηκε την απόφασή του να κινητοποιήσει το οπλοστάσιο λέγοντας: «Δεν είχαμε αυτά τα συστήματα στη Συρία, επειδή πιστεύαμε ότι η αεροπορία μας δούλευε σε υψόμετρο που δεν θα είναι προσβάσιμο από τους τρομοκράτες. Δεν έχουν τον εξοπλισμό ικανό για κατάρριψη αεροσκάφους σε 3.000 έως 4.000 μέτρα. Δεν είχαμε καν σκεφτεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει χτύπημα από μια χώρα που πιστεύαμε πως είναι εταίρος μας».

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι S-400 «είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα αυτού του τύπου στον κόσμο». Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε στο AFP., είπε ότι «Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις αεροπορικές δραστηριότητες στη Συρία».

Ο Ρώσος πρόεδρος όμως δεν έμεινε εκεί. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι συνένοχη στην κατάρριψη του SU-24 καθώς όπως είπε γνώριζαν το σχέδιο πτήσης του και το έδωσαν στους Τούρκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα