Μέτρα-«φωτιά» για ασφαλιστικό & φορολογία έχει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να είναι εύθραυστη και πιθανόν να «σπάσει» σε ένα ακόμη σκληρό νομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε την δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων με τους δανειστές και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την συζήτησή τους το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για την 2η λίστα πρέπει να έχει κλείσει έως 15 Δεκεμβρίου και να ξεκινήσει η υλοποίησή της, ώστε να πάρει η Ελλάδα και το 1 δισ. ευρώ από την υποδόση του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Αττική free

press», δύο θέματα που δεν θα τεθούν τώρα, αλλά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι:

– Η τριπλή φορολόγηση των αγροτών.

– Η φορολόγηση των ενοικίων.

Επί του παρόντος και έως –τουλάχιστον – το τέλος του έτους, γλιτώνουν την αύξηση του φόρου τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ δεν πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα τόσο οι προβλεπόμενες αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, όσο και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Η 2η λίστα-«φωτιά» περιλαμβάνει σκληρά μέτρα

Η επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ θα σχετίζεται με προαπαιτούμενα, τα οποία θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Τα «κόκκινα» δάνεια.

– Την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

– Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

– Τον σταδιακό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά.

– Την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

– Τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων.

– Την έκδοση υπουργικής απόφασης για το «clawback» στα νοσοκομεία.

– Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με τη δημιουργία της σχετικής ομάδας, που θα αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες ενεργοποίησής του.

Το Ασφαλιστικό κρίνει την σταθερότητα…

Το «σκληρότερο» πακέτο, που έχει υπάρξει, είναι εκείνο του νέου Ασφαλιστικού, που θα περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, κόψιμο ΕΚΑΣ, αυξήσεις ορίων και επανυπολογισμό όλων των συντάξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, οι νέες συντάξεις θα είναι πολύ κοντά στα όρια των σημερινών συντάξεων του ΙΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τα ποσά, που λάμβαναν μέχρι σήμερα, να μειώνονται κατακόρυφα. Όλες οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το ΙΚΑ, καθώς έπειτα από ομόφωνη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου κοινωνικής πολιτικής, όλα τα Ταμεία θα ενοποιηθούν σε αυτό.

Πάντως, όπως φαίνεται το αίτημα των δανειστών, που έγινε δεκτό είναι, πως η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο εάν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.

Ενιαίος ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Ο επανυπολογισμός θα γίνεται με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης, που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης.

Ένας συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών και μισθό 1.800 ευρώ, που έπαιρνε μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με βάση τον νέο επανυπολογισμό θα πάρει 1.077 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα 693 ευρώ, που είναι η σύνταξη με βάση τον μισθό και τα έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη.

Με βάση το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξής τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ θα έχουν μειώσεις από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει έως και το 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα