Ελληνικό θρίλερ στις κινηματογραφικές αίθουσες

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αναφερόμαστε στην ελληνική οικονομία και σε κάποια προσπάθεια εκταμίευσης μιας δόσης.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Αντ’ αυτού μιλάμε για την προσπάθεια των Ελλήνων κινηματογραφιστών να προσεγγίσουν και να πειραματιστούν με ένα είδος λίγο άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα. Για το αν η προσπάθεια θα είναι επιτυχής και ο πειραματισμός εξελιχθεί σε σχολή με ανταπόκριση στο κοινό και στα φεστιβάλ, είναι κάτι που οι δημιουργοί με τη δουλειά τους θα το αποδείξουν. Πιο αναλυτικά:

Σύμπτωμα

(Σινεφίλ, 2015, Διάρκεια: 87′) Eλληνική ταινία σε σκηνοθεσία του

Άγγελου Φραντζή, με τους Κάτια Γκουλιώνη, Μισέλ Βάλεϊ και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Μια σειρά από βουβά, ατμοσφαιρικά πλάνα, μας μεταφέρουν σε ένα συννεφιασμένο, χειμωνιάτικο ελληνικό νησί. Εκεί έχει εμφανιστεί, ανεξήγητα, ένα αλλόκοτο πλάσμα με μαύρο δερμάτινο μπουφάν, όψη μεταλλαγμένου εντόμου και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι, με το οποίο όποιος έρχεται σε επαφή χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας νεαρής κοπέλας, που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να το αντιμετωπίσει. Μια ενστικτώδης δύναμη την τραβάει κοντά του, με όλα αυτά περισσότερο να υποδηλώνονται και να συμπεραίνονται από τον θεατή, παρά να ξεκαθαρίζονται, βουτηγμένα σε ένα ημιφωτισμένο κλίμα μυστηρίου και βαθιάς αλληγορίας.

Το «Σύμπτωμα» έχει ξεφύγει, από την αρχή, από το πλαίσιο μιας ρεαλιστικής ιστορίας, ακόμα κι αυτής ενός μεταφυσικού θρίλερ, υιοθετώντας τους κώδικες μιας υπαρξιακής παραβολής του φανταστικού σινεμά. Ο Άγγελος Φραντζής εστιάζει την κάμερά του, για ακόμα μια φορά, σε μια νεαρή ηρωίδα, η οποία ερχόμενη αντιμέτωπη με μια οριακή πραγματικότητα, καλείται τελικά να αναμετρηθεί με τον ίδιο της τον εαυτό, τους φόβους, τα πάθη και τις ενοχές της. Με ένα μινιμαλιστικό κινηματογραφικό τρόπο, ο σκηνοθέτης υποβάλλει αυτή την επιθυμητή αίσθηση της εσωτερικής απειλής, πιάνει την ατμόσφαιρα του υπαρξιακού εφιάλτη και δένει μεταξύ τους τις έννοιες του τέρατος, της πίστης, της αμαρτίας και της απαγορευμένης επιθυμίας.

Όταν, σε αντίθεση με την αφηγηματική γραμμή του σκοτεινού παραμυθιού του, προσπαθήσει όλα αυτά να τα εξηγήσει, να θεωρητικολογήσει περί επιστήμης και μύθων, κοινωνικών κανόνων και ενστικτωδών παρορμήσεων, αλλά και να αναλύσει ψυχολογικά την ηρωίδα του, καταλήγει σε μια διάφανη, ξεπλυμένη ψυχαναλυτική παραβολή, που κορυφώνεται αδέξια με ένα προβλέψιμο φινάλε.

The Republic

(Περιπέτεια, 2015, Διάρκεια: 112′) Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τζέτζα, με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τάκη Σπυριδάκη και Ερρίκο Λίτση.

Ένας φιλόδοξος συνδυασμός περιπέτειας και πολιτικού θρίλερ, που χάνει γρήγορα τη συνεκτικότητά του και την επαφή του με την πραγματικότητα. Ο Δημήτρης Τζέτζας πραγματοποιεί με τόλμη και τεχνική επάρκεια το ντεμπούτο του, ένα φιλόδοξο συνδυασμό περιπέτειας και πολιτικού θρίλερ, το οποίο επιχειρεί μια κατάδυση στη βρωμιά που κρύβεται στην πολιτική σκηνή και στον αθηναϊκό υπόκοσμο. Ξεναγός μας, στο σκοτεινό αστικό τουρ, είναι ο Αχιλλέας, ένας νεαρός που κάνει παράνομες παρακολουθήσεις για λογαριασμό του διεφθαρμένου δημοσιογράφου Μάριου Σφήκα. Όταν γίνει μάρτυρας ενός βίαιου παζαριού γυναικών, παραιτείται, χωρίς να υπολογίζει τις τραγικές συνέπειες της επιλογής του. Λανθασμένη αποδεικνύεται εντέλει και η επιλογή να συμπεριληφθούν στο «Republic» μια σειρά από κοινωνικές καταγγελίες που ξεκινούν από το trafficking και την πολιτική και αστυνομική διαφθορά και φτάνουν μέχρι τα ΜΜΕ, τον ρατσισμό και τα διεθνή γεωπολιτική! Αποπροσανατολισμένο δημιουργικά, τόσο στο σεναριακό όσο και το αισθητικό του κομμάτι, το φιλμ χάνει τη συνεκτικότητά του και την επαφή του με την πραγματικότητα.

Προσεχώς

Τέλος διαδρομής

Η συνάντηση του συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Λίπσκι στην οθόνη. Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας μένει σε ένα απομονωμένο σπίτι στο Ιλινόις. Ο ερχομός του Ντέιβιντ Λίπσκι δημιουργεί μια ιδιότυπη σχέση ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον συγγραφέα.

Αϊνστάιν τζούνιορ

Γαλλική κωμωδία παραλόγου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραδήμου. Ο Jean Tobor, ιδιόρρυθμος φυσικός επιστήμονας, κατασκευάζει ένα ρομπότ που το θέτει στην υπηρεσία της οικογένειάς του. Ο ανταγωνισμός των μελών της οικογένειας να θέσει ο καθένας το ρομπότ στην υπηρεσία του, οδηγεί την οικογένεια στον εμφύλιο σπαραγμό, στην αναρχία και την δικτατορία.

Dan Georgakas: Επαναστάτης της Διασποράς

Η ταινία είναι μια συνέντευξη του Νταν Γεωργακά, στην οποία, με γλαφυρό τρόπο, αναφέρεται στην προσωπική του ιστορία: πώς οι γονείς του και οι παππούδες του έφτασαν στην Αμερική, πώς σπούδασε, πώς ανδρώθηκε στην βιομηχανική πόλη του Ντιτρόιτ και πώς ευαισθητοποιήθηκε για μια πολυετή σειρά ακτιβιστικών δραστηριοτήτων κατά του ρατσισμού και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα