Όταν ο θύτης γίνεται θύμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Γράφει η Ευτυχία Παπούλια

Με τον όμοιο η εκδίκηση είναι αμφίβολη.

Με τον ανώτερο είναι αφέλεια.

Με τον κατώτερο είναι ανανδρία.

Denis Diderot, Γάλλος φιλόσοφος

Ο Νικήτας Σίμος βρήκε την κόρη του νεκρή στο διαμέρισμα που ζούσε με το σύζυγό της και τα τρία μικρά παιδιά που γέμιζαν το σπίτι με χαρούμενες φωνές. Ο Γρηγόρης Κούλας, δικηγόρος στο επάγγελμα, τυφλωμένος από τις υποψίες του για εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας του τη στραγγάλισε στερώντας τη μητέρα από τρία μικρά παιδιά. Το σπίτι στην Κηφισιά, ερήμωσε από

τη μανία του 40χρονου για εκδίκηση- ένα αίσθημα που «στέλνει» πολλούς πίσω από τα κάγκελα ή άλλους να αρκούνται στο δημόσιο διασυρμό του «κακού» συντρόφου.

Η πανέμορφη Natasha Gascoine το 2014, χρησιμοποίησε το twitter για να ξεφτιλίσει το σπουδαίο παίκτη του ράγκμπι Andy Powell, με μια άσεμνη φωτογραφία που του αφιέρωσε, φροντίζοντας φυσικά να ενημερώσει τους θαυμαστές για τις αταξίες του, βγάζοντας μάλιστα την ίδια στιγμή σε πλειστηριασμό τη βέρα και το νυφικό της.

Την ίδια χρονιά, Ελληνίδα τραγουδίστρια που έγινε γνωστή για τον τσαμπουκά της μέσα από reality show, εξομολογείται σε κάθε συνέντευξη της την απιστία του επώνυμου άνδρα της και πατέρα του γιου της από τον οποίο πήρε διαζύγιο. Δεν παρέλειπε φυσικά να τονίζει διαρκώς πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ψυχική υγεία του παιδιού χωρίς να κρατά καμία κακία.

Και φτάνουμε στην κωμικοτραγική ιστορία του Άργους, που έγινε γνωστή λίγες ημέρες πριν, με τον πατέρα να προβαίνει σε μία ιδιαίτερη πρόποση που χλόμιασε τους πάντες, αφού έβγαλε τη λίστα με τους όχι και λίγους εραστές της γυναίκας του και άρχισε να διαβάζει τα ονόματα τους ενώ ξεκινούσε το πάρτι για τη βάφτιση των παιδιών τους.

Οι απόψεις διίστανται, με τους περισσότερους να χειροκροτούν αυτή την κίνηση του σαν ένα μάθημα που πρέπει να παίρνουν όσοι δείχνουν ασέβεια στο σύντροφο τους αλλά και στον ίδιο το θεσμό της οικογένειας. Ένας άνδρας γεμάτος όνειρα για μια ζωή ευτυχισμένη με τη γυναίκα που αγάπησε και τα δυο αγγελούδια που ήρθαν στον κόσμο, μπροστά στη σκληρή αλήθεια αισθάνεται την προδοσία να του κόβει τα πόδια, τη συναισθηματική καταστροφή να τον τσακίζει και τη ρετσινιά του απατημένου να τον κυνηγά σε μια μικρή πόλη που όλοι θυμούνται τα πάντα.

Κάπου εκεί, το μυαλό θολώνει και ταξιδεύει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η επιθυμία να πονέσουμε αυτόν που μας εξευτέλισε, γεννιέται μέσα μας με έναν ύπουλο τρόπο κι εμείς της δίνουμε ζωή με την ελπίδα πως ο πληγωμένος μας εγωισμός θα ανακουφιστεί και η ψυχή μας θα υγιάνει. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η διάθεση όχι μόνο δε μας απαλλάσσει από τη θλίψη μας, αλλά δηλητηριάζει το συναισθηματικό μας κόσμο εκτοπίζοντας τα όμορφα συναισθήματα που είναι στήριγμα για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Το συναίσθημα της απόρριψης μας οδηγεί όλους ανεξαιρέτως σε κακές σκέψεις κι αυτό είναι μια ανθρώπινη αδυναμία δημιουργημένη από τη φύση. Λίγοι όμως είναι αυτοί που μέσα στον ψυχικό πόνο που προκάλεσε η προδοσία, βρίσκουν το «θάρρος» να καταστρώσουν ένα σχέδιο «εξόντωσης». Άνθρωποι που φτάνουν ως το τέλος την εκδίκηση είναι οι απόλυτα εξαρτώμενοι από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι αυτόν, ανίκανοι να αγαπήσουν βαθιά αφού δεν αγάπησαν τον εαυτό τους. Προσπαθούν λοιπόν να ξορκίσουν την κακή εικόνα που υπάρχει γι αυτούς, αποδεικνύοντας πως δεν είναι πλέον θύματα. Γίνονται όμως θύτες, κερδίζοντας επάξια το ρόλο του κακού στην ιστορία, γιατί η αντίδραση τους προξένησε πολύ μεγαλύτερο κακό.

Τα μικρά αυτά παιδιά που δε θα έχουν να ακούνε όμορφες ιστορίες από τη βάφτιση τους, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υποστούν τεράστιο bullying στο σχολείο αλλά και γενικότερα στη μικρή κοινωνία που ζουν. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά στην επαρχία και πώς οι γονείς συνηθίζουν να κουτσομπολεύουν τους υπόλοιπους κατοίκους μέσα στο σπίτι τους με τα παιδιά να μαζεύουν πληροφορίες, ώστε να «χρησιμοποιήσουν» την άλλη μέρα στο σχολείο. Ο γιος της Ελληνίδας τραγουδίστριας από την άλλη, πώς θα νιώσει όταν δει στο διαδίκτυο τη μητέρα του να διασύρει δημόσια τον πατέρα του;

Στατιστικές δείχνουν πως όταν ο γονιός γίνεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο λεκτικά υβριστικός και επιθετικός απέναντι στον ήδη απόντα ή «κακό» γονιό, τα παιδιά πληγώνονται, απογοητεύονται αλλά στο τέλος επιστρέφουν τη συμπεριφορά αυτή στον ίδιο γονιό που τα μεγαλώνει και θεωρείται πως είναι ο «σωστός».

Πριν λοιπόν σκεφτούμε να εκδικηθούμε κάποιον και πριν κρίνουμε την αντίδραση του θύματος που καταλήγει χειρότερος από το θύτη, ας βάλουμε τον εγωισμό μας στην άκρη κι ας ενεργήσουμε σα γονείς που προτεραιότητα είναι ο ομαλός ψυχικός κόσμος των παιδιών.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρα ντροπή η ενέργεια του πατέρα στη βάφτιση των παιδιών που μόνο κίνηση απελπισίας δεν τη λες αφού έμοιαζε «οργανωμένο έγκλημα»! Ένα έγκλημα εις βάρος των παιδιών του, που αύριο μεθαύριο θα το χρεωθούν και πρότυπο τους θα ναι ένας «άντρας» που δεν αποχώρησε με ψηλά το κεφάλι όταν έπρεπε, αλλά φρόντισε να χαμηλώσει και τα κεφάλια των παιδιών του όταν θα τα δείχνουν με το δάχτυλο στο Άργος.

Το άρθρο Όταν ο θύτης γίνεται θύμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα