Οι «τίγρεις» είναι πάλι εδώ!

Ο λόγος για τους κακοποιούς, που φορώντας κράνη ή κουκούλες, προχωρούν σε απαγωγές- «αστραπή», κατά προτίμηση, γόνων οικονομικά ευκατάστατων οικογενειών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το «tiger kidnapping», δηλαδή το άρπαγμα της τίγρης, όπως ονομάζεται από τη διεθνή αστυνομία, ρίχνει και πάλι «βαριά τη σκιά του» στην ελληνική κοινωνία και στις Αρχές.

Άρπαξαν 14χρονο μαθητή ενώ πήγαινε στο φροντιστήριο

Το νέο «άρπαγμα της τίγρης» αυτή τη φορά εκδηλώθηκε, μετά από ενέδρα, σε ένα δρομάκι του χωριού Λιβανάτες. Μέρα- μεσημέρι, ενώ ένας 14χρονος μαθητής του Γυμνασίου,

γιος γιατρού, χειρουργού- ορθοπεδικού της περιοχής, έφευγε από το σπίτι της γιαγιάς του με κατεύθυνση το φροντιστήριο ξένων γλωσσών, άρχισε το θρίλερ. Από ένα σταθμευμένο ΒΑΝ, σκούρου χρώματος, όπως πρόλαβε να δει, πετάχτηκε ένας κρανοφόρος, άρπαξε τον μαθητή από τη μπλούζα και τον πέταξε αστραπιαία στο πίσω μέρος του μικρού φορτηγού. Δύο ώρες γύριζαν το παιδί σε αγροτικούς δρόμους, μέσα στην καρότσα του μικρού φορτηγού, χωρίς να του λένε τι θέλουν.

Ουδείς φαίνεται να είδε τη σκηνή της αρπαγής του μικρού. Όμως, η καθηγήτρια, που τον περίμενε, ανησυχώντας για την αργοπορία του, τηλεφώνησε στη μητέρα του. Εκείνη, ανήσυχη, κάλεσε αρκετές φορές στο κινητό του. Σε μια από τις κλήσεις απάντησε ο άγνωστος απαγωγέας: «Έχουμε απαγάγει το γιο σου. Θέλουμε 12.000 ευρώ να τον αφήσουμε ελεύθερο. Μην ειδοποιήσεις την Αστυνομία».

Έντρομη η μητέρα τηλεφώνησε στην Αστυνομία. Ίσως η εμφάνιση αστυνομικής δύναμης να θορύβησε τις «τίγρεις», που αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο. Κλαίγοντας περπατούσε σε ένα χωματόδρομο, όταν είδε το παιδί μια διερχόμενη οδηγός και το μετέφερε στο σπίτι των γονέων του. Στην αυτή καθαυτή κίνηση του αρπάγματος ποντάρει η αστυνομία για τον εντοπισμό των «τίγρεων». Πήραν τη μπλούζα του μικρού και ελπίζουν τώρα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια να έχουν το DNA, τουλάχιστον του ενός απαγωγέα.

«Δίδυμο» άρπαγμα τίγρης και στη Χαλκίδα το Μάρτιο του 2014

Ο τρόπος της απαγωγής, η επιλογή του στόχου, ο αριθμός των δραστών και μια πληροφορία ότι οι απαγωγείς πιθανόν να διέφυγαν στην Εύβοια, άνοιξε και πάλι, ενάμιση χρόνο μετά, άλλον φάκελο αρπαγής μαθητή, με στοιχεία δράσης επίσης «τίγρεων» -ίσως και των ίδιων- πριν από 1,5 χρόνο.

Μάρτιος του 2014, ένας 15χρονος μαθητής του Γυμνασίου, γιος ανώτερου τραπεζικού στελέχους, περπατούσε από το σπίτι του στη Χαλκίδα προς το σχολείο του. Δύο «τίγρεις», που είχαν στήσει ενέδρα, τον άρπαξαν, τον πέταξαν στο πίσω μέρος του φορτηγού και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όπως είπε μετά την 14ωρη ομηρία του, ο ένας απαγωγέας φορούσε κράνος, ο άλλος κουκούλα. Άμεσα του έκλεισαν με πανί τα μάτια και το στόμα, έδεσαν τα χέρια του πίσω στην πλάτη, ενώ ο ένας τον καθησύχαζε λέγοντάς του συνεχώς: «Όλα θα πάνε καλά».

Αφού μετά τα τέσσερα τηλεφωνήματα που έκαναν στους γονείς είδαν ότι τα χρήματα που απαιτούσαν- 3 εκατομμύρια ευρώ- δεν «εκταμιεύονταν», φοβισμένοι προφανώς, πήγαν τον 15χρονο στη Δροσιά και τον εγκατέλειψαν. Ένας διερχόμενος οδηγός, στον οποίο σήκωσε το χέρι να σταματήσει, τον μετέφερε στο σπίτι του. Οι «τίγρεις» είναι ακόμη ελεύθερες…

«Ικέτευα να μην πάρουν το παιδί μου…»

Μπροστά σε άγριες «τίγρεις» βρέθηκε παλαιότερα και μια γυναίκα, συνιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρίας, στην οποία οι δράστες επετέθησαν στο γκαράζ του σπιτιού της, με στόχο να απαγάγουν τον 7χρονο γιο της!

«Τους ικέτευσα», είπε στους αστυνομικούς, «να πάρουν εμένα και να αφήσουν το παιδί. Το έκαναν. Με κράτησαν για περισσότερες από 25 ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο(!), το οποίο είχαν καλύψει με κουκούλα και μου επέτρεπαν μόνο τις σωματικές μου ανάγκες».

«Βρισκόμουν σε άθλια κατάσταση, με τα ίδια ρούχα για εβδομάδες, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αρχικά απαιτούσαν 3.000.000 ευρώ και 30 κιλά χρυσού για να με αφήσουν. Δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανή από το αυτοκίνητο…», ανέφερε η ίδια. Η γυναίκα αφέθηκε τελικά ελεύθερη με 346.600 ευρώ, ενώ οι απαγωγείς- «τίγρεις» έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Πλαίσιο

Σε Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο και Ιρλανδία οι πρώτες «απαγωγές της τίγρης»

Το «άρπαγμα της τίγρης», η μίμηση δηλαδή της επίθεσης των άγριων ζώων της ζούγκλας, παρουσιάστηκε ως ανησυχητικό φαινόμενο στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο. Σύμφωνα και με τα πληροφοριακά δελτία της Ιντερπόλ, που ενημερώνει τις Αστυνομίες των χωρών μελών της, οι δράστες επιλέγουν τα θύματά τους ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα των ίδιων των θυμάτων η των στενών συγγενών τους.

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για απαγωγές με επιδιωκόμενη μικρή χρονική διάρκεια και στόχο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή συγγενείς τους, με μεγάλα έσοδα ή και τραπεζικά στελέχη με πρόσβαση στα ταμεία ή και τα παιδιά τους, απέναντι στα οποία είναι πιο ευάλωτοι, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να εισπράττουν τα λύτρα.

Τις περισσότερες φορές, όπως έχει δείξει η πρακτική τους, κρατούν το θύμα τους μέσα σε οχήματα- κατα βάση ΒΑΝ, για να μη βλέπει κανείς στο εσωτερικό- διαρκώς κινούμενα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή ηλεκτρονικού εντοπισμού τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις- στη χώρα μας και στο εξωτερικό- εντοπίζουν γονείς ή συγγενείς, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, επενδυτικών ομίλων και τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών κυρίως εκείνων, που έχουν υποκαταστήματα στο εξωτερικό, έχουν ενημερωθεί σχετικά με το νέο εγκληματικό φαινόμενο και έχουν αναπτύξει δικλείδες ασφαλείας προς τα πρόσωπα, που έχουν πρόσβαση στα ταμεία τους, ώστε να μην είναι δυνατή η εκταμίευση, χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα