Παναγιώτης Κουρουμπλής: Πρέπει να κρατήσουμε το σύστημα Υγείας όρθιο

«Έχω χάσει τον ύπνο μου», επισημαίνει σε μια συνέντευξη– «ποταμό», που παραχώρησε στην «Αττική freepress» ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, περιγράφοντας την κατάσταση σε βασικούς τομείς της Υγείας, που φαίνεται πως είναι «εκρηκτική».

«Έχουμε λίστες αναμονής στα Ογκολογικά νοσοκομεία, στα χειρουργεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», επισημαίνει ο κ. Κουρουμπλής. «Αυτή η κατάσταση

σήμερα είναι αποπνικτική. Μπορεί να συμβεί ένα προσωπικό πρόβλημα σ΄ έναν γιατρό και να κλείσει μια κλινική!», μας αποκαλύπτει και συνεχίζει, λέγοντας: «Τον χώρο τον παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια, ήξερα τι θα βρω. Αλλά, σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να σας ομολογήσω ότι αιφνιδιάστηκα».

Ο κ. Κουρουμπλής εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέσα στο καλοκαίρι θα καταστεί εφικτή η επάνδρωση των Μονάδων Εντατικής θεραπείας για να ανοίξουν άλλα 100 κρεβάτια που σήμερα δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να αποσπάσει κοινοτικά κονδύλια με τη στήριξη διεθνών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο ΟΟΣΑ, για να γίνουν άμεσα 11.000 (!) προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με συμβάσεις ενός έτους, για να σταθεί στα πόδια του το ΕΣΥ.

Ενοίκιο- «μαμούθ» για ένα… γιαπί!

«Σήμερα κάλεσα το νομικό σύμβουλο, γιατί αρνήθηκα να πληρώσω το ενοίκιο στο περίφημο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας – το οποίο είναι η ντροπή της ντροπής για όλους. Πίσω από το κτίριο που φαίνεται, υπάρχει άλλο ένα, το οποίο είναι γιαπί. Το κτίριο αυτό, λοιπόν, φαίνεται στη σύμβαση ότι είναι λειτουργικό. Και μου ζητούν να πληρώνω 4 εκ. ευρώ το χρόνο συν ένα εκατομμύριο συντήρηση 5 εκατομμύρια ευρώ – να πληρώνω προκαταβολικά για τρεις μήνες- κι από την άλλη πλευρά κάθε χρόνο να πληρώνω και αύξηση της τιμής. Εγώ αρνούμαι να πληρώσω», τόνισε αποφασιστικά.

Ο υπουργός μας εξηγεί ότι το ενοίκιο του κτιρίου αποδίδεται από το υπουργείο Υγείας σε μια τράπεζα η οποία το έχει αγοράσει. «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, παρά το ότι υπάρχει μια λεόντειος σύμβαση. Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς υπάρχει δημόσιος λειτουργός που υπογράφει μια τέτοια σύμβαση εις βάρος του δημοσίου». Την ίδια στιγμή μας ενημερώνει, πως «έχει δοθεί εντολή να ξενοικιαστούν και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες σε δημόσια κτίρια», ενώ οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών θα πρέπει να δώσουν εικόνα στον υπουργό μέσα σε διάστημα 2 μηνών.

Επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ

«Τώρα βρισκόμαστε σε επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων όλων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Εκεί θα γίνει μεγάλη τομή», σχολιάζει για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Κουρουμπλής. «Παράλληλα, συστήσαμε την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία έπρεπε να είχε συσταθεί την ημέρα που ιδρύθηκε ο Οργανισμός. Το δημόσιο θα γλύτωνε το λιγότερο διακόσια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτή η επιτροπή θα έχει τέσσερις υποεπιτροπές. Θα διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων – κυρίως των καινοτόμων- τα ιατροτεχνολογικά, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιατρικές πράξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα «αγκάθια» της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Μεγάλο θέμα αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Το θέμα αυτό είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη από τις πρώην υφυπουργούς Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Ζέττα Μακρή, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ότι «η φιλοξενία ενός ψυχικά ασθενούς στο στάδιο της αποασυλοποίησης (από ορισμένες ΜΚΟ) στοίχιζε στο κράτος όσο αν διέμενε σε σουίτα του Χίλτον».

«Το θέμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης το έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξανθός και κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια. Εκεί τα προβλήματα είναι τεράστια – με τις ΜΚΟ και τις ψυχιατρικές κλινικές. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα με υπερχρεώσεις. Είχαν χρεώσει 2 εκατομμύρια ευρώ ημερήσια νοσήλια σε διάστημα 5 ετών!», αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής.

Νέα φαρμακευτική πολιτική

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί, επίσης, στην εφαρμογή νέας φαρμακευτικής πολιτικής. «Υπολογίζω» – λέει ο υπουργός Υγείας- «ότι θα έχουμε, έτσι, εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού, με το οποίο θα καταστεί εφικτή η μείωση της συμμετοχή των αδύνατων οικονομικά πολιτών στο φάρμακο. Το ποσοστό της συμμετοχής 25% θα μειωθεί στο 15% για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα».

Σε ό, τι αφορά στα γενόσημα, μας είπε: «Εγώ έχω καλέσει τη φαρμακοβιομηχανία να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα στις τιμές στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των φαρμάκων στα κράτη- μέλη της Ε.Ε., με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Θα καλέσω τις εταιρείες μία- μία και θα ζητήσω να δω τι θα κάνουν με πρωτοβουλίες παραγωγής στην Ελλάδα. Ο στόχος μου είναι να στηρίξω την παραγωγή φαρμάκου στην χώρα μας. Το σταθερό πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων θα αφορά σε διάστημα μιας τριετίας, ούτως ώστε να έχουν ένα κίνητρο να επενδύσουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών

Οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών (σ.σ βαμβάκι, γάζες, γάντια κ.α.), στα νοσοκομεία, αποτελούν συχνά αντικείμενο καταγγελιών από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, λέει: «Δεν θέλω να διαψεύδω τους συνδικαλιστές. Όμως, στο υπουργείο δεν έχουμε αίτημα επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Έχουμε χρήματα στην άκρη για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις».

«Ενδεχομένως να μη θέλουν να γίνονται δυσάρεστοι, δεδομένου ότι έχετε ζητήσει τις παραιτήσεις τους», ρωτάμε τον υπουργό για να απαντήσει: «Εγώ ζήτησα να θέσουν στη διάθεσή μου τις παραιτήσεις τους. Είναι άλλο αυτό και άλλο να τους πω παραιτηθείτε. Δεν υπάρχει διοικητής που να με έχει πάρει τηλέφωνο, να θέλει να με δει ή να μου μιλήσει και να μην του έχω μιλήσει. Οι διοικητές οφείλουν να είναι σε επικοινωνία με τον υπουργό. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή σε όλους».

Ειδικότερα για το θέμα των καταγγελιών περί έλλειψης αναλώσιμων υλικών, ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα να βγαίνει κάποιος και να μιλάει για ελλείψεις. Αρκεί να λέει αλήθειες και να μη λέει υπερβολές. Διότι έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε το σύστημα. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταρρεύσει; Όταν με πηχυαίο τίτλο αναφέρεται σε μεγάλο κανάλι ‘’λείπει το βαμβάκι στο ΚΑΤ’’ και η δαπάνη για το βαμβάκι στο νοσοκομείο αυτό είναι 2.500 ευρώ το χρόνο, επί συνόλου 15 εκ. ευρώ, που ξοδεύει συνολικά, πώς μπορεί να είναι ακριβής η πληροφορία;».

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής ενημερώνει για τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου του, τονίζοντας, πως «ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ φέτος με βάση το μνημόνιο έπρεπε να ήταν 1,1 δισ. ευρώ και είναι 526 εκ. ευρώ. Οι δαπάνες των νοσοκομείων το 2014 ήταν 1,62 δισ. ευρώ και η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι 1,38 δισ. ευρώ, ενώ η εγγραφή του ποσού στον προϋπολογισμό είναι 815 εκ. ευρώ. Συν ότι παρέλαβα τα νοσοκομεία με 918 εκ. ευρώ οφειλές σε τρίτους και τον ΕΟΠΥΥ με 2 δισ. ευρώ οφειλές προς τρίτους».

Προσλήψεις γιατρών- νοσηλευτών μέσα στο καλοκαίρι με διαδικασίες εξπρές

«Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας οι περικοπές ήταν μεγάλες και δεν ήταν πάντα αδικαιολόγητες, γιατί υπήρχαν και σπατάλες (που υπάρχουν ακόμα), όμως εκείνο που ‘’πονάει’’ πολύ το σύστημα είναι η υποστελέχωσή του, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας και αναφέρει, ότι «ξεπαγώσαμε τέσσερις προκηρύξεις που είχαν παγώσει στο πλαίσιο του μνημονίου. Αυτοί είναι 1.100 γιατροί μόνιμοι».

«Παράλληλα προκηρύσσουμε θέσεις επικουρικών γιατρών. Οι θέσεις αυτές έβγαιναν άγονες γιατί δεν πήγαινε ένας γιατρός με 1.000 ευρώ για ένα χρόνο μόνο. Έτσι μετατρέψαμε τις συμβάσεις αυτές σε διετείς, με δικαίωμα παράτασης άλλους 6 μήνες. Και μειώσαμε και το χρόνο πρόσληψης», τονίζει και συμπληρώνει: «Επαναφέρω ένα παλιό καθεστώς, ώστε νοσηλεύτριες και γιατρίνες να αντικαθίστανται σε περίπτωσης εγκυμοσύνης για όσο διάστημα θα απουσιάζουν με άδεια».

Όπως μας γνωστοποίησε ο υπουργός: «Με τη συνεργασία των ιατρικών συλλόγων θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του συστήματος πρόσληψης μονίμων γιατρών. Σήμερα μπορεί να προκηρύξεις τη θέση και να καλυφθεί, τελικά μετά από 1,5 έως 3 χρόνια. Θέλω να βάλω γιατρούς στο σύστημα σε 5 μήνες και πολύ είναι. Τα κονδύλια υπάρχουν».

«Θέλουμε μέσα στο καλοκαίρι να ανοίξουμε άλλα 100 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Θα πάρουμε προσωπικό για δύο χρόνια με μια διαδικασία– τέλος πάντων- εξπρές. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», τονίζει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει, ότι «εκείνο όμως που μπορεί να δώσει βαθιά ανάσα στο σύστημα είναι μια πρόταση που έχω ετοιμάσει για 11.000 προσλήψεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

«Προσπαθώ να ενεργοποιήσω διάφορους οργανισμούς που βλέπουν ότι πραγματικά μιλάμε για κρίση στην Ελλάδα, αφού πρέπει να σου πω ότι η Eurostat και ο ΟΟΣΑ καταγράφουν στοιχεία ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ε.Ε. στη στελέχωση στην Υγεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Προσδοκώ ότι αυτά θα είναι ετήσια προγράμματα. Είναι επιλεκτικές οι δαπάνες που προτείνουμε, γιατί θα είναι απόκτηση εμπειρίας, αλλά είναι στο πνεύμα της Ε.Ε.».

Keywords
Παναγιώτης Κουρουμπλής, υγειας, φωτεινή σκοπούλη, καλοκαιρι, οοσα, τραπεζες, εοπυυ, βουλη, μκο, νέα, συμμετοχή, γενοσημα, ελλαδα, προυπολογισμος, εοππυ, μνημονιο, eurostat, κακλαμανης, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φωτεινή σκοπούλη, χωρες, το θεμα, βημα, ηγεσια, ημερησια, θεμα, μκο, οοσα, πλαισιο, τηλεφωνο, το βημα, αυξηση, αισιοδοξια, βαμβακι, βγαινει, γαντια, γινει, γινονται, γιατροι, διαστημα, δημοσιο, δοθει, διοικητης, δωσει, εγγραφη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξετασεις, επικοινωνια, επρεπε, ευθυνη, ιδια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υπνο, εικονα, κηφισιας, κρεβατια, κτιριο, μηνες, μειωση, νικητας, νοσοκομεια, ντροπη, παντα, πηγαινε, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, πορτα, συντηρηση, συμμετοχή, σουιτα, υπουργειο υγειας, δικαιωμα, eurostat, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, ποδια, τραπεζα, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα