Οι σοβαρές επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το στρες είναι πλέον κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας μας. Επιβαρύνει την υγεία μας σε μεγάλο βαθμό, σε σωματικό αλλά και ψυχικό επίπεδο. Έρχεται όμως η στιγμή που το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά και μας προειδοποιεί πως ο οργανισμός ξεπερνά τα όρια του. Πότε καταλαβαίνουμε όμως ότι πρέπει να κάνουμε κάτι;

Πονοκέφαλος

Το άγχος αποτελεί προδιαθεσιακό παράγοντα για την εκδήλωση κεφαλαλγίας, καθώς αυξάνει την ένταση των μυών στο πάνω μέρος της πλάτης, του αυχένα και του κεφαλιού. Αυτή είναι και η εξήγηση για τον πονοκέφαλο

μετά από μία πολύ πιεστική μέρα.

Δόντια

Όταν τρίζουν τα δόντια μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρέπει να προβληματιστούμε, γιατί το άγχος δείχνει να μας έχει καταβάλει. Μάλιστα, στη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων εκδηλώνονται συχνότερα πόνοι στο στόμα, το σαγόνι, καθώς και εξάρσεις έρπη τύπου 1 ή ξηροστομία.

Μυοσκελετικό σύστηµα

Ο εγκέφαλος, όταν καταλάβει πως βιώνουμε μεγάλη πίεση, στέλνει «μηνύματα» στο σώμα μας προκειμένου αυτό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας. Αυτό προκαλεί σύσπαση των μυών, που συνδέεται με μυοσκελετικά προβλήματα όπως πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους.

Καρδιά

Είναι γνωστό πως η αδρεναλίνη εκκρίνεται κάθε φορά που βιώνουμε μεγάλη πίεση. Η αδρεναλίνη όμως προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα τα καρδιαγγειακά προβλήματα να βρίσκονται προ των πυλών.

Πνεύµονες

Όλοι έχουμε ιδρώσει σε κατάσταση έντονου στρες και έχουμε αισθανθεί την ανάσα μας να γίνεται κοφτή και γρήγορη. Αυτή η αύξηση του ρυθμού των αναπνοών, μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους ακόμα και σε κρίσεις πανικού.

Άµυνα

Σίγουρα το στρες σε φυσιολογικά επίπεδα μας κινητοποιεί, ,όταν όμως ξεπερνά τα όρια καταστέλλεται η παραγωγή των «αμυντικών» κυττάρων του οργανισμού μας ( Τ- λεμφοκύτταρα) εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας κορτιζόλης στο κυκλοφορικό. Έτσι, η άμυνα του οργανισμού πέφτει κατακόρυφα.

Δέρµα

Η ζημιά που προκαλεί στο δέρμα το στρες είναι τεράστια. Εκτός από την ξηρότητα, η λεύκη και η κνίδωση έχουν σχετιστεί με αυτό, ενώ φαίνεται να επιδεινώνει προβλήματα όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Τα μαλλιά και τα νύχια αποδυναμώνονται αισθητά και ο κίνδυνος της αλωπεκίασης είναι καθαρά συνδεδεμένος με το έντονο στρες.

Κοιλιά

Δεν είναι μύθος πως το άγχος δυσκολεύει την απώλεια κιλών. Η αυξημένη έκκριση κορτιζόλης που προκαλεί ένας στρεσογόνος παράγοντας επηρεάζει και τον μεταβολισμό μας, επιβραδύνοντάς τον. Το λίπος μάλιστα χτυπάει στην κοιλιά.

Στοµάχι & έντερο

Η ναυτία, οι εμετοί, οι αλλαγές στην πέψη και οι καούρες είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα του στρες. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρίτιδα, το έλκος, η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα, παρουσιάζονται πολύ συχνά όταν βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις.

Γονιµότητα

Έχει αποδειχθεί πως η σύλληψη είναι πιο εύκολη σε περιόδους χαλάρωσης όπως οι γιορτές. Σε περιόδους στρες, η υπερπαραγωγή προλακτίνης, αναστέλλει την ωοθυλακιορρηξία, οδηγώντας σε μια μορφή υπογονιμότητας, η οποία όμως είναι αναστρέψιμη. Σε κάθε περίπτωση, η θεωρία πως το στρες προκαλεί στειρότητα δεν ισχύει.

Στυτική ικανότητα

Η υπερπαραγωγή κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματός των αντρών, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, αν το πρόβλημα γίνει χρόνιο, τότε μπορεί να διαταραχθούν ακόμα και τα επίπεδα τεστοστερόνης και η παραγωγή σπερματοζωαρίων, με συνέπεια την υπογονιμότητα.

Το άρθρο Οι σοβαρές επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα