Οι κάλπες της Αμερικής άνοιξαν- Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει και η παγκόσμια κοινότητα περιμένει με αγωνία πώς θα κλείσει μία από τις σκληρότερες μάχες υποψήφιων αντιπάλων. Ήδη γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις, χωρίς κανείς όμως να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, αφού παρά τη σιγουριά για την Κλίντον, ο Τραμπ δεν φαίνεται να τα πηγαίνει τόσο άσχημα.

Η πρώτη εκτίμηση είναι υπέρ της Κλίντον και αφορά σε ισπανόφωνες περιοχές όπως η Νεβάδα που δείχνουν να την προτιμούν. Οι Ισπανόφωνοι επέλεξαν να πάνε στις κάλπες σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Προς

το παρόν η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει το προβάδισμα με ποσοστό 42% έναντι 36% του Τραμπ. Αξίζει να σημειωθεί πως Ισπανόφωνοι αλλά και Ασιάτες- Αμερικάνοι στήριξαν τις εκλογές με συμμετοχή διπλάσια από το 2012. Δε συνέβη όμως το ίδιο με τη συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων που παρουσίασε πτώση δύο μονάδων (75% από 77%).

Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των Ισπανόφωνων αποδεικνύεται «χρυσή» για την Κλίντον, ιδίως σε Αριζόνα και Τέξας. Στην Αριζόνα όπου έχουν ψηφίσει τα 2/3 του αναμενόμενου πληθυσμού οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 40% έναντι 34%. Αυτό όμως δεν λέει και πολλά, αν σκεφτεί κανείς πως το 2012 το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ήταν μπροστά κατά 1ο ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Και στο Τέξας όμως, οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι έχουν αυξηθεί αισθητά και στις κάλπες βρίσκονται ήδη 4,5 εκατομμύρια ψήφοι.

Τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο, με την συμμετοχή τους να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σε ποσοστό 70%. Αν και το 2012 το Κολοράντο είχε στηρίξει τους Ρεπουμπλικάνους, τώρα Χίλαρι και Τραμπ είναι ισόπαλοι στο 35%.

Στη Βιρτζίνια, η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί με το ίδιο να συμβαίνει και στις κομητείες Ντέιν και Μιλγουόκι. Τις νίκες του όμως έχει και ο Τραμπ αφού στο Οχάιο και την Αϊόβα έχει προσπεράσει, έστω και λίγο, την αντίπαλο του.

Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Όσο για το Οχάιο, η αποχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι αισθητή σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press από το Catalist και των λευκών μεγαλύτερη. Το 2012 η ψήφος των μαύρων έφτασε στο 12% ενώ τώρα αγγίζει μόλις το 9%.

Τα επίπεδα του 2012 ξεπέρασε η ψήφος και στη Τζόρτζια, με τη συμμετοχή των λευκών να έχει αυξηθεί από 63% σε 66% και των μαύρων να έχει μειωθεί από 36% στο 30%.

Αργά το βράδυ, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Το άρθρο Οι κάλπες της Αμερικής άνοιξαν- Τι λένε οι πρώτες εκτιμήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα