Σκληρή απάντηση Ε.Ε.: «Η Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με πολύ αυστηρές δηλώσεις που καταδικάζουν την Άγκυρα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και το πογκρόμ εναντίον βουλευτών κουρδικής καταγωγής, προχώρησε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, μια μέρα πριν από την έγκριση και δημοσίευση της έκθεσης προόδου για την ενταξιακές διαπραγματεύσεις της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για την πολιτική της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ζητά από τη χώρα να προστατέψει τη δημοκρατία και

να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Μετά τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην Άγκυρα, η Ευρώπη την καλεί να έλθει σε ανοιχτό διάλογο με την αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρεται πως « η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου».

Λόγος γίνεται και για το ζήτημα άρσης της ασυλίας με την απόφαση του Μάη, που πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας και μακριά από πολιτικά συμφέροντα.

Όσο για την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ, η Ευρώπη εκφράζει μέσω της ανακοίνωσης την αλληλεγγύη της και καταδικάζει κάθε μορφής βία. Δηλώνει πως ναι μεν συμπαραστέκεται στην Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όμως αυτός ο «πόλεμος» πρέπει να γίνει με πλήρη τήρηση των αρχών της δημοκρατίας.

Το άρθρο Σκληρή απάντηση Ε.Ε.: «Η Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα