«Οι Έλληνες δεν μπορούν αν βρουν ευρώ για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης»

Στην… «παγωμένη ελληνική οικονομία» είναι αφιερωμένο ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες στην Καστοριά, με το πετρέλαιο θέρμανσης να αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός»!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στην περίπτωση του 88χρονου Κώστα Τσίσκου, ο οποίος

δεν έχει χρήματα για να ζεστάνει το σπίτι του. Ως εκ τούτου, αυτός και ο γιος του μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο, το οποίο ζεσταίνεται από μια ηλεκτρική σόμπα. «Ένα δωμάτιο είναι αρκετό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνταξιούχος των 734 ευρώ, ο οποίος χρειάζεται 1.000 ευρώ μηνιαίως για να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Ελλάδα της κρίσης, που την χαρακτηρίζει η ανεργία του 25% και η συνεχόμενη ύφεση οι κάτοικοι κυρίως στις βόρειες περιοχές δε μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους.

«Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν περικόψει μισθούς, έχουν αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες», αναφέρει το Bloomberg.

«Η Καστοριά είναι το πιο παγωμένο μέρος στην Ελλάδα», λέει ο δήμαρχός της, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης. «Είναι χειμώνας από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο. Αυτή τη χρονιά είμαστε πολύ τυχεροί. Πέρσι χιόνιζε για 4 μήνες», συμπληρώνει.

«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά αγγίζει τα 1,266 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 48% συγκριτικά με πέρσι», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το οποίο βασίζεται στον γαλλικό I.E.A (International Energy Agency). «Πολλοί κάτοικοι προμηθεύονται ξύλα ακόμα και από τη γειτονική Βουλγαρία», προστίθεται. Μάλιστα, οι πωλήσεις στα καυσόξυλα έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2011 κατά 40%.

«Περίμενα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει χαρούμενο. Απλώς ζω για να ζω…», αναφέρει ένας κάτοικος.

Πληροφορίες από: Bloomberg

Keywords
Τυχαία Θέματα