Οι 7 αλλαγές που εξετάζονται για να εκτονωθεί η κρίση με αγρότες-επαγγελματίες

Του Γιώργου Αυτιά

Η κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέος σκληρός γύρος κινητοποιήσεων, εξετάζει 7 μερικού τύπου αλλαγές για το ασφαλιστικό:

Εισφορές Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών σε επιπλέον 1-2 χρόνια πέραν των 3 που προβλέπει η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

Εισφορές-εισόδημα Να αυξηθούν οι εισφορές στη βάση του σημερινού συστήματος μέσω ασφαλιστικών κλάσεων και να μην συνδεθούν με το εισόδημα.

Μικτό σύστημα Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μικτό σύστημα (μερική σύνδεση με το εισόδημα)

με στόχο την ελάφρυνση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

Κύριο επάγγελμα Να διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

Αφορολόγητο Να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για 280.000 φορολογούμενους που δηλώνουν αγρότες ως κύριο επάγγελμα.

Χαμηλό αφορολόγητο Για τους ετεροεπαγγελματίες να θεσπιστεί ένα χαμηλό αφορολόγητο για το εισόδημα που αφορά στην αγροτική τους δραστηριότητα.

Νέος ΟΓΑ Να ισχύσει μεταβατική περίοδος, κατά την οποία ο ΟΓΑ θα διατηρήσει την αυτονομία του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να αλλάξει όνομα και να παραμείνει ανεξάρτητος εκτός ΕΦΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα