Ο Χρήστος Κούτρας γράφει στην «Αττική freepress» για τις εκλογές στη ΝΔ και την επόμενη μέρα

Όπως γράφει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας «Αττική freepress» ο Χρήστος Κούτρας το μεγάλο στοίχημα για τις εκλογές στη ΝΔ είναι η συμμετοχή.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Χρήστου Κούτρα στην «Αττική freepress»:

«Είναι δεδομένο. Οι εκλογές

στη Νέα Δημοκρατία θα γίνουν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Έπεσαν οι υπογραφές με την εταιρεία Vodafone, η οποία έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη, με την οποία θα γίνουν πραγματικότητα οι εκλογές μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου. Η εταιρεία δουλεύει επαγγελματικά και γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να κυλήσουν όλα ομαλά και να καταφέρει το κόμμα να ξανασταθεί στα πόδια του. Η εταιρεία έκανε ήδη παρουσίαση του συστήματος στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, όπου παρουσίασε τις δικλείδες ασφαλείας, αλλά και τη συνολική λειτουργία του τρόπου ψηφοφορίας.

Ήδη καταγράφονται σημαντικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη εταιρεία και μάλιστα την Κυριακή θα γίνει γενική δοκιμή, ώστε όλοι να βεβαιωθούν πως τα πράγματα αυτή τη φορά θα πάνε όλα καλά. Επίσης, αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, τότε θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις, αν και οι πρώτες πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για άρτια οργάνωση και άψογη συνεργασία. Όμως και στο εσωτερικό του κόμματος μετά το φιάσκο φαίνεται πως όλα λειτουργούν καλύτερα και η εταιρεία έχει ήδη πάρει τον κατάλογο με την πλειοψηφία των χειριστών των υπολογιστών για τη μέρα των εκλογών. Αν δεν καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν όλοι οι χειριστές, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να περιοριστούν τα εκλογικά κέντρα μέσω συγχωνεύσεων.

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται πως είναι το κόστος, που θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ. Τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας πάνε από το κακό στο χειρότερο, οπότε είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Με μια πρώτη εκτίμηση και με δεδομένο πως για να ψηφίσει κάποιος θα χρειαστεί να καταβάλει αντίτιμο 3 ευρώ, αν η συμμετοχή κυμανθεί στις 300.000, τότε φαίνεται πως το κόστος των εκλογών θα καλυφθεί από τους πολίτες και ίσως μείνουν και κάποια λίγα χρήματα στο ταμείο του κόμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η συμμετοχή είναι μικρή, τότε θα υπάρξει και οικονομικό θέμα.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να τον παρακινήσουν να σηκωθεί από τους καναπέδες και να πάει στις κάλπες έχουν ξεκινήσει περιοδείες. Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης έχουν αρχίσει συναντήσεις στην επαρχία, αλλά και σειρά συνεντεύξεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το ίδιο να πράξει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος φαίνεται πως αυτή τη φορά θα δώσει κάποιες συνεντεύξεις και το επιτελείο του έχει κάνει τις απαραίτητες επαφές. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους.

Πάντως, θέμα προέκυψε με τις δημοσκοπήσεις, που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των εταιρειών που έκαναν τις μετρήσεις, με τον κύριο Μητσοτάκη να δηλώνει πως «οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι από δυο εταιρείες που δεν γνωρίζω και δεν είναι μέλη του συνδέσμου των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Αυτό γεννά εύλογα ερωτηματικά. Όλες οι σοβαρές εταιρείες δημοσκοπήσεων αρνούνται να δημοσιεύσουν πρόθεση ψήφου, διότι δεν υπάρχει καθορισμένο εκλογικό σώμα».

Απόδειξη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία αποτελεί και το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχε καταθέσει εναντίον της εταιρίας Infosolutions, που είχε αναλάβει τις εκλογές που δεν έγιναν. Η Νέα Δημοκρατία έχασε την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει εναντίον της εταιρίας για ποσό 14.000 ευρώ. Η Συγγρού είχε ζητήσει τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αυτό όμως δεν έχει δεκτό από το δικαστήριο. Η υπόθεση θα έχει συνέχεια, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ήττα.

Η ουδετερότητα του Αντώνη Σαμαρά

Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά έχει εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός δε θέλει να έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία. Έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τους υποψηφίους, συναντά συνεχώς στελέχη, ωστόσο δεν έχει πάρει υπέρ κανενός στις διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Ακόμη και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο κύριος Σαμαράς την αντιμετώπισε μόνο με μια μικρή δήλωση πως χρειάζεται σοβαρότητα και ενότητα. Παρ’ όλα αυτά ο πρώην πρόεδρος παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν πρόκειται να κάνει δηλώσεις που θα έριχναν λάδι στη φωτιά. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως, και έχει αξία αυτό, αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Η επομένη των εκλογών στη ΝΔ

Στις 20 Δεκεμβρίου οι πολίτες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του κόμματος. Η ψήφος τους θα βγάλει πρόεδρο, αλλά θα δώσει και σήμα προς το που θα βαδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος της διάσπασης δεν έχει απομακρυνθεί, παρά το γεγονός πως και οι τέσσερις υποψήφιοι μιλούν υπέρ της ενότητας και μάλιστα με φανατισμό. Οι εκλογές στη Γαλλία έδωσαν τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που θα πάει εντελώς δεξιά και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία. Πολλοί εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα πολλές χώρες στην Ευρώπη θα στραφούν στα δεξιά και με δεδομένο πως εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν πολλοί που αποστρέφονται τη δεξιά ατζέντα, τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος που θα προσπαθήσει να ενσωματώσει και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ενισχύουν τις φήμες περί διάσπασης. Οι συζητήσεις είναι υπαρκτές και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να εμπλέξουν σε αυτήν υπόθεση και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, που θα μπορούσαν να ηγηθούν σε ένα τέτοιο σχήμα, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται και μάλιστα κατηγορηματικά. Όλα θα κριθούν από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία και αν θα καταφέρει να κόψει τη φόρα σε εκείνους που απεργάζονται σενάρια διάσπασης του κόμματος».

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, χρηστος, νεα δημοκρατια, το φως, αδωνις γεωργιαδης, τελευταίες δημοσκοπήσεις, χρυση αυγη, συμμετοχή, νέα, εταιρεία, vodafone, δημοσκοπηση, φως, σαμαρας, γαλλια, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, αξια, απεργια 1 δεκεμβριου, η ημέρα της γης, φωτια, απεργια 8 νοεμβριου, τελευταίες δημοσκοπήσεις, χωρες, αιτηση, δημοκρατια, ηττα, θεμα, φημες, φως, αδωνις, ασφαλιστικα μετρα, ατζεντα, αψογη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δεδομενο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, ιδιο, υποθεση, καναπεδες, κομμα, λαδι, λειτουργια, λογο, μητσοτακης, νικη, ονομα, παρουσιαση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, το φως, συγγρου, φυλλο, φιασκο, φορα, χρονος, χωρα, κυριακη, πληροφοριες, ποδια, σημα
Τυχαία Θέματα