Νέος επιχειρησιακός και διοικητικός σχεδιασμός στις Ε.Δ.

Νέο επιχειρησιακό και διοικητικό σχεδιασμό, με στόχο τη μείωση των δαπανών, αλλά, χωρίς να θυσιάζεται το αξιόμαχο των Ε.Δ. και συνέχιση της προσπάθειας εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών, στο πλαίσιο των προαναγγελλομένων ανακατατάξεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εθνικής Αμύνης, κος Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Επίσης, ο κος

Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την συγκρότηση «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», κατά το πρότυπο αναλόγων οργάνων πολλών χωρών του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό εθνικής αμύνης, το εν λόγω συμβούλιο -στο οποίο θα συμμετέχουν ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί- θα είναι το κατ’ εξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων, με προληπτικό και αποτρεπτικό ρόλο, κι αν χρειαστεί και αντιμετώπισης κρίσεων, στον τομέα της εθνικής ασφαλείας.

Επί πλέον, -όπως είπε- θα διαμορφωθούν από το υπουργείο, νέα δεδομένα στην επιχειρησιακή και οργανωτική σχεδίαση -με στόχο, ώστε -ως προς τον νέο εθνικό σχεδιασμό- να οδηγηθούμε σε λιγότερες δαπάνες, αλλά, σε πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, «Σε κάθε περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» και προσέθεσε ότι προχωρά η αναδιοργάνωση των επιτελείων, ο ανασχηματισμός μονάδων, η κατάργηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που δεν είναι απαραίτητες και αναγκαίες, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η εκπόνηση νέας εγκυκλίου αμυντικού σχεδιασμού.

Αναφερόμενος στον τομέα των εξοπλισμών και δαπανών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω ο εξορθολογισμός και ο εκ νέου προσδιορισμός των αναγκών, οι οποίες θα κρίνονται αναλόγως με τον αντικειμενικό σκοπό και την υπάρχουσα απειλή.

Επίσης, συντόμως θα πάει στη Βουλή νέος νόμος για τις προμήθειες με στόχο περισσότερη διαφάνεια. «Όλα θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό την άμεσο έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής», όπως υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά κ. Παναγιωτόπουλου στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, ο υπουργός περιέγραψε τις προθέσεις να μην υπάρξουν νέες μειώσεις, λέγοντας ότι «οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε δύσκολη καθημερινότητα τους ίδιους και τις οικογένειές τους…». Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για να αντληθούν πόροι που είναι αναγκαίοι και ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αξίζει δημόσιος έπαινος».

Keywords
Τυχαία Θέματα