ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

12:30 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Με αφορμή το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια, αλλά και τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνισή τους, διαβάστε τις προφυλάξεις, αλλά και τα φυσικά μέσα με τα οποία μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα τσιμπήματα.


Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους και αυτά είναι που μας τσιμπούν.  Τα αρσενικά δεν τσιμπούν ποτέ καθώς τρέφονται με τις πρωινές δροσοσταλίδες των φυτών. Τα θηλυκά κουνούπια προτιμούν τα θερμόαιμα ζώα, όπως τον άνθρωπο, γιατί προσελκύονται από τη σωματική θερμότητα και το διοξείδιο

του άνθρακα που εκπνέεται από την αναπνοή. Άλλοι παράγοντες που «τραβούν» τα κουνούπια είναι η κίνηση, η υγρασία και το φως. Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα ύδατα, γι’ αυτό και πρέπει κανείς να μην αφήνει νερά από το πότισμα ή τη βροχή να λιμνάζουν, καθώς και να αλλάζει κάθε δεύτερη μέρα το νερό των κατοικίδιων.

Τι τραβάει τα κουνούπια

«Μαγνήτης» για τα κουνούπια είναι και η κούραση με το λαχάνιασμα, καθώς αυξάνονται οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται. Αρώματα, σπρέι, κρέμες και συναφή καλλυντικά ελκύουν τα κουνούπια, όπως και τα σκούρα και τα εμπριμέ ρούχα, γι’ αυτό θα πρέπει να προτιμούνται τα λευκά. Τα γλυκά, επίσης, προσελκύουν τα κουνούπια, ενώ το σκόρδο τα διώχνει. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τροφές με κάλιο, όπως μπανάνες, γιατί το γαλακτικό οξύ που περιέχουν έλκει τα κουνούπια.

Τι διώχνει τα κουνούπια

Οι ανεμιστήρες συμβάλουν αρκετά στο να διαλύεται η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κι έτσι τα απωθούν, αφού τα κουνούπια εντοπίζουν από τα 20 μέτρα το αγαπητό τους διοξείδιο, ενώ ταυτόχρονα η χρήση των ανεμιστήρων χαρίζουν δροσιά, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός. Τα συχνά ντους απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα και προστατεύουν τους ανθρώπους από τα κουνούπια.

Τα κουνούπια φεύγουν επίσης αν υπάρχουν κοντά σε πόρτες και παράθυρα φυτά όπως σκόρδο, κρεμμύδια, μαϊντανός, φασκόμηλο, δάφνη, κανέλα, σιτρονέλλα, γεράνι, κατιφέ, βασιλικό, δεντρολίβανο, γαρίφαλα, μέντα, δυόσμο, μελισσόχορτο, θυμάρι, καλέντουλα και νυχτολούλουδο, αφού το άρωμά τους λειτουργεί αποτρεπτικά ως εντομοαπωθητικό. Ασπίδα προστασίας παρέχουν επίσης οι ευκάλυπτοι και οι φλαμουριές. Άλλοι τρόποι απώθησης των εντόμων είναι οι λάμπες με κίτρινο χρώμα που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από αυτές με άσπρο φωτισμό, επίσης το κάψιμο δεντρολίβανου είναι πιο αποτελεσματικό και υγιεινό από το «φιδάκι».

Φυσική λοσιόν ανακούφισης από το τσίμπημα κουνουπιών

Για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορεί κανείς να τρίψει λίγη μαντζουράνα πάνω στο τσίμπημα ή βάλει σόδα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου στα νότια της Αττικής

Σήμερα ή αύριο συνέρχεται το Δ.Σ. του ΕΚΕΑ προκειμένου να αποφασίσει ποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν σε ό,τι αφορά την περιοχή της νότιας Αττικής, όπου καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Εφόσον διακοπεί η χρήση πλάσματος αίματος (που λήφθηκε από περιοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα