Πουλήθηκαν έναντι 40,4 εκ. $ τα Airbus των Ο.Α.

Υπέγραψε την απόφαση να πουληθούν τα τέσσερα εναπομείναντα Airbus των πάλαι ποτέ «Ολυμπιακών Αερογραμμών» ο υπουργός Οικονομικών.

Η κίνηση αυτή έγινε από τον κο. Γ. Στουρνάρα στο πλαίσιο της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια στα ταμεία του δημοσίου, τα οποία αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

Συνολικά το Δημόσιο θα αποκομίσει κεφάλαια 40,4 εκατ. $ από τη μειοδότρια εταιρεία,

Appolo Aviation Group.

Σύμφωνα με τη lazard η δαπάνη -ώστε τα εν λόγω αεροσκάφη να καταστούν αξιόπλοοα- υπολογίζεται στα 47 εκατ. $.

Αναλυτικότερα, με την υπογραφή της απόφασης, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία που αποτελεί συνέχεια της κοινής υπουργικής απόφασης [Κ.Υ.Α.] που έλαβε στις 23/12/2011 η τότε διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Στον διαγωνισμό -που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο- πλειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Apollo Aviation Group, η οποία και προσέφερε το μεγαλύτερο τίμημα [40,4 εκατ. δολλαρίων] μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας.

Οι άλλες τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας ήταν η AerSale Inc. [με 35 εκατ. δολάρια], η AAR Corp. [33,6 εκατ. δολάρια] και η Universal Asset Management Inc. [24,04 εκατ. δολάρια].

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα, την καθημερινή διαχείριση και επίβλεψη των αεροσκαφών [στάθμευση, ασφάλιση, ελάχιστη συντήρηση κ.λπ.] ασκεί η -υπό εκκαθάριση- εταιρεία «Ολυμπιακές Αερογραμμές», με βάση σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση των τεχνικών συμβούλων της Lazard, μόνο το κόστος της επένδυσης που θα απαιτείτο για να καταστούν τα τέσσερα αεροσκάφη πλήρως αξιόπλοοα, θα υπερέβαινε τα 47 εκατομμύρια δολλάρια.

Ο κος Γ. Στουρνάρας -με την απογραφή της εν λόγω απόφασης- δείχνει ότι θέλει να δώσει το στίγμα της επίσπευσης των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα και τη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αν τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν δεσμεύονται και μπορούν να διοχετευθούν μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων -ήτοι του χρέους- ή για αν αποτελούν πόρους για το ταμείο του δημοσίου, τα οποία θα διαχειριστεί η κυβέρνηση κατά το δοκούν.

Πάντως, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο τα κεφάλαια δεσμεύονται και μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά αποτελούν το «μαξιλάρι» για τα ομόλογα του Αυγούστου και του Οκτωβρίου.

Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την επαναγορά ομολόγων σε υποβαθμισμένες τιμές από τη δευτερογενή αγορά, επιτυγχάνοντας έτσι νέα και ουσιαστική μείωση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα