Cyberbullying, όταν τα social media γίνονται μαρτύριο...

Η ραγδαία διάδοση των social media τα τελευταία χρόνια, μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ξανά με χαμένες επαφές ή να γνωρίσουμε νέες, να μαθαίνουμε κάθε είδηση τη στιγμή που αυτή συμβαίνει και άλλα πολλά. Κάθε φαινόμενο όμως έχει και τα αρνητικά τους, έτσι και αυτό. Ένα από αυτά είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων cyberbullying, κάτι που ευνοείται ιδιαίτερα από την ανωνυμία που προσφέρει ο κόσμος του Internet. Τo cyberbullying είναι η προσπάθεια να τρομοκρατήσει κάποιος χρήστης έναν άλλο με

απειλές, με έκθεση της προσωπικής του ζωής, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κ.α.


Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, αφού οι έρευνες έχουν δείξει πως το 42% των εφήβων με πρόσβαση στο Internet έχει πέσει θύμα cyberbullying μέσα στον τελευταίο χρόνο, με τον αριθμό να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι συνδέονται στο web μέσω των φορητών τους συσκευών. Οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες λόγω της άγνοιας τους είναι πιο ευάλωτες σε τέτοια θέματα. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 έχουν πρόσβαση στο Internet καθημερινά, με την αναλογία να αυξάνεται σε 1 στα 2 παιδιά για τις ηλικίες 6 έως 9.

Σε περίπτωση που πέσετε θύμα cyberbullying, πρέπει να προσέξετε πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αν ενεργήσετε ψύχραιμα είναι οι παρακάτω:


Αν είναι γνωστός σας, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για τους λόγους που φέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Αν δεν τον γνωρίζετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον αγνοήσετε. Πάντα έχετε τη δυνατότητα του block ή ακόμη και του report για να σταματήσει κάποιος να σας ενοχλεί.

Να μη διαγράψετε τα συγκεκριμένα μηνύματα, αφού σε περίπτωση που συνεχιστεί το cyberbullying θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως αποδεικτικό στοιχείο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στον ISP του ή, αν τα πράγματα γίνουν πιο άσχημα, ακόμα και στην αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να ενημερώσετε κάποιον γνωστό σας (γονείς, φίλους, δάσκαλο κλπ), ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο.


Keywords
Αναζητήσεις
μαρτυριες cyberbullying
Τυχαία Θέματα