ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα διλήμματα σκληραίνουν

-Ευρώ ή δραχμή το οριστικό δίλημμα για τους Έλληνες

-Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για επικίνδυνο λαϊκισμό, που παίζει με τα σενάρια της δραχμής

Με το σκληρό δίλημμα «εντός ή εκτός Ευρώπης» θα πορευθεί η Ν.Δ. και την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές,

επιμένοντας ότι ψήφος στον ΖΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με ψήφο για επιστροφή στη δραχμή.

Του Γιώργου Ιωσήφ

Θεωρώντας ότι το διακύβευμα για την παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. είναι πραγματικό και για αυτό τον λόγο πειστικό, η Συγγρού εκτιμά ότι η επιχειρηματολογία της τελικά θα αποδώσει και ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που αμφιταλαντεύεται θα αποφασίσει να στηρίξει τη Ν.Δ. για να μειώσει τα περιθώρια άσχημης εξέλιξης για τη χώρα στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Σε σχέση με το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», το οποίο αντιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο «εντός ή εκτός Ευρώπης» της Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να το ακυρώσει με την επισήμανση ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που αμφισβήτησε το μνημόνιο και προειδοποίησε για τα αδιέξοδά του. Παράλληλα, απορρίπτει την κατηγορία της Κουμουνδούρου ότι υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο αναιρώντας την προηγούμενη στάση του. «Δεν υπέγραψα συνέχιση του μνημονίου, υπέγραψα την αλλαγή του. Η Ευρώπη δέχθηκε τις τροποποιήσεις που πρότεινα. Εγώ ήμουν ο αρχιτέκτονας του αντιμνημονίου. Θα μπορούσα να επιμείνω και να έπαιρνα 60%, αλλά εκείνη την στιγμή έβαλα την πατρίδα πάνω από το συμφέρον μας», είπε ο κ. Σαμαράς αιτιολογώντας την απόφασή του να υπερψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι με την θέση του για μονομερή καταγγελία του μνημονίου (στην οποία πάντως η Συγγρού δεν πιστεύει ότι θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί κυβέρνηση) θέτει σε κίνδυνο τη χώρα. Επίσης αφήνει αιχμές ότι κάποιοι επιδιώκουν την επιστροφή στη δραχμή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας.

«Στην αρχή και για ένα-ενάμιση χρόνο -ως πέρυσι το καλοκαίρι περίπου- το δίλημμα ήταν υπέρ ή κατά της συνταγής του μνημονίου. Κι εμείς πήραμε καθαρή θέση: όχι μόνο είχαμε καταψηφίσει τη συνταγή αυτή, αλλά είχαμε προειδοποιήσει για όσα επρόκειτο να γίνουν αργότερα. Ποτέ όμως δεν μιλήσαμε για "μονομερή καταγγελία" του! Από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να γίνουν οι περικοπές στο έλλειμμα, αλλά να υπάρξει ταυτόχρονα και ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να γίνει όχι με μονομερείς ενέργειες, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση. Κανένας άλλος στην Ευρώπη δεν δεχόταν ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική αυτή, κανένας άλλος στην Ελλάδα δεν δεχόταν ότι υπάρχει δυνατότητα για "επαναδιαπραγμάτευση" και "τροποποιήσεις"! Τώρα σχεδόν όλοι έχουν έλθει στα λόγια μας.

Και τίθεται έτσι ως δίλημμα, γιατί κάποιοι αυτό ακριβώς ζητούν: Μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης! Είτε γιατί -ανοήτως- πιστεύουν ότι έτσι θα το διαπραγματευθούν καλύτερα, είτε γιατί πραγματικά θέλουν να προκαλέσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Υπάρχει και το "λόμπι της δραχμής" που αυτό επιδιώκει! Για να λεηλατήσουν τη χώρα κανονικά στη συνέχεια». (συν/ξη Βήμα της Κυριακής)

Κα

Keywords
Τυχαία Θέματα