Απόλυτος πανικός

-Άπαντες πανικόβλητοι στην Ευρωζώνη

-Τέλμα στην Ελλάδα και απειλές για έξοδο

Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα λόγω του κλυδωνισμού της Ισπανίας και της γενικευμένης αίσθησης που υπάρχει ότι έπονται και χειρότερα, οι εταίροι, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν τους εκβιασμούς προς την Ελλάδα, απειλώντας τη με έξοδο από το ευρώ.

Του Γιάννη Αποστόλου

Προβαίνοντας σε μια ακόμα ανοίκεια επίθεση κατά της χώρας μας, η Γερμανίδα

Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ειρωνική και απαξιωτική, περιγράφοντας την Ελλάδα ως ανίκανη να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και αποδίδοντας τη φοροδιαφυγή των Έλληνων στη δυσπιστία τους προς το πολιτικό σύστημα. Αναφορικά με αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους, επειδή διαχρονικά δεν εμπιστεύονται την πολιτική τους ηγεσία! «Δεν πληρώνει κανείς φόρους, όταν δεν πιστεύει πως έχει να πάρει κάτι πίσω από τη χώρα του», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ αναφορικά με την οικονομική βοήθεια που μας δίνεται, είπε ότι είναι μιάμιση φορά το ΑΕΠ της χώρας και τη συνέκρινε με το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο, όπως σημείωσε, έφτασε σε ποσοστό μόλις το 3% του (τότε) ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Συνεχίζοντας την ειρωνεία της και απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή για το τι θα γινόταν, αν αντί για τους Έλληνες ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι για κυβέρνηση, είπε ότι ίσως οι μεταρρυθμίσεις να προχωρούσαν καλύτερα...!

Δύο ταχύτητες

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που βαραίνει, ότι η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης δύο ταχυτήτων, εάν κάποιες χώρες «κρατούν πίσω» την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στον χορό των δηλώσεων μπήκε, για μια ακόμη φορά, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι διεθνείς συμφωνίες γίνονται με κράτη και όχι με κυβερνήσεις και προειδοποίησε ότι, αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

«Εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, την επόμενη φορά που θα δικαιούται δόση δανείου θα υπάρχει πρόβλημα. Θα μπορούσαν να συμβούν περίεργα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπάι. Από το μπαράζ των πιέσεων και των απειλών δεν μπορούσε να λείπει και ο προέδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ευχήθηκε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Ελλάδα να επιλέξει «τον δρόμο της παραμονής στη ζώνη του ευρώ».

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε ομιλία του σε συνέδριο του IIF στην Κοπεγχάγη και απεύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων... «Οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολέθριες ή για να χρησιμοποιήσω μια ελληνική λέξη καταστροφικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος και προειδοποίησε ότι αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 30% και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 20% επιπλέον.

Πάει και το κλίμα…

Keywords
Τυχαία Θέματα