Μονόδρομος η καινοτομία για την έξοδο από την κρίση! (άποψη)

του Νίκου Ρογκάκου ([email protected])

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η διαπίστωση ότι η καινοτομία συνιστά για την Ελλάδα τον μόνο δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας και την σταδιακή έξοδο από την κρίση. Μια καινοτομία που θα διαπερνά όλους τους ιστούς της δημόσιας ζωής: επιχειρηματικότητα, διοίκηση, εκπαίδευση, ακόμη και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, η καινοτομία σαν ανάγκη και σαν μονόδρομος, δεν αφορά μόνο αυτές καθ’ αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και όλο το πλέγμα δράσεων που συνδέονται

με αυτές. Η δημόσια διοίκηση, πρώτα απ’ όλα, έχει άμεσα ανάγκη ενός εξορθολογισμού όχι μόνο όσον αφορά στον «πληθυσμό» της, αλλά κυρίως την παραγωγικότητα και αποδοτικότητά της, μέσω καινοτόμων προωθητικών αλλαγών που θα νικήσουν τη στασιμότητα και την αντιπαραγωγική συμπεριφορά της.

Επίσης, ιδιωτικοί και δημόσιοι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν στη στήριξη καινοτόμων ιδεών, καθώς η χώρα σε αυτόν τον τομέα διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό χρημάτων σε έρευνα κι ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης 0,5% του ΑΕΠ. Επίσης κι οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, ενώ π.χ. στη Σουηδία, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε Ε&Α ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ. Όλα αυτά την ώρα που η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα της επόμενης προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με πολλές από τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα τομεακά προγράμματα να κατευθύνονται σε δράσεις με ισχυρές προοπτικές καινοτομίας.

Με αυτά κατά νου, ήδη, δυναμικοί επιχειρηματίες προχωρούν επενδύοντας σε δυναμικούς τομείς, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την Ελλάδα. Αυτοί δείχνουν τον δρόμο, χωρίς να περιμένουν το πότε θα διαμορφωθεί το «χρόνιο εκκρεμές» του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Στην πραγματική οικονομία, στον πρωτογενή, σε μορφές υπηρεσιών, στη ναυτιλία, στη μεταποίηση στα logistics αναπτύσσονται πυρήνες που αποτελούν ένα νέο δυναμικό «περιουσιακό» στοιχείο της χώρας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού αναπτυξιακού οδικού χάρτη, που θα μπορέσει να βοηθήσει πολλούς στον επιχειρηματικό τους αναπροσανατολισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα