Χωρίς βαρβάρους… (άποψη)

του Νίκου Καραμάνογλου ([email protected])

«Τι θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βαρβάρους;» διερωτήθηκε ρητορικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική καταστροφολογίας που ακολουθεί.

Πίσω από την «καβαφική» αυτή διαπίστωση του πρωθυπουργού κρύβονται μεγάλες

αλήθειες, που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται βέβαια, αλλά εξυπηρετείται να τις αποσιωπά. Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε από αριστερή «παρουσία» σε κόμμα αξιώσεων μέσα από την κρίση. Τα ποσοστά του δεν εδράζονται σε ιδεολογικές τοποθετήσεις, αλλά «τρέφονται» από τον θυμό και την αμφισβήτηση που γεννά η κρίση. Και η ηγεσία του γνωρίζει πολύ καλά πως τα ποσοστά αυτά και η κρίση είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων συνεπάγεται και την απομείωση αυτών.

Γι’ αυτό και εχθρός τους δεν είναι τα μνημόνια, όπως αρέσκονται να διατείνονται, αλλά η ίδια η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή που αμφισβητούν, που κάνουν πως δεν βλέπουν. Ναι, είναι γεγονός πως μέχρι τώρα ευημερούσαν οι αριθμοί σε βάρος των ανθρώπων. Αλλά μήπως αυτό δεν ήταν ένα αναγκαίο στάδιο για την εξισορρόπηση της κατάστασης; Και ήδη έρχεται και το απτό αντίκρισμα για τους πολίτες της χώρας, καθώς για φέτος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, προβλέπεται ανάπτυξη. Για το 2015 και το 2016 προβλέπεται καθαρή ανάπτυξη 2,9% και 3,7% αντίστοιχα, ενώ μέχρι το 2018 αναμένεται ότι η ανεργία θα έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες και πλέον, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι πάνω από 550 χιλιάδες άνεργοι θα έχουν βρει δουλειά. Μέχρι το 2020 δε προβλέπεται πως θα έχουμε ανακτήσει το προ κρίσης βιοτικό μας επίπεδο.

Αυτό είναι που φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και βλέπουν παντού νέα μνημόνια εκεί που δεν υπάρχουν, είναι ο ευσεβής τους πόθος. Εξάλλου είναι λυπηρό για ένα κόμμα που αξιώνει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα να αναμένει τα «λάθη» των άλλων για να αυτοπροσδιοριστεί. Ήδη μέχρι τώρα, με τη μανία εκείνων που προφητεύουν το τέλος του κόσμου, προβλέπει αποτυχίες και καταστροφές για να διαψευστεί επανειλημμένα από τα γεγονότα, αλλά και να συνεχίσει με βιβλική προσήλωση τις προφητείες του.

Έτσι προέβλεψε ότι δεν θα επιτύχει ο Προϋπολογισμός του 2013 και διαψεύστηκε, προέβλεψε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα καταρρεύσει ο Προϋπολογισμός του 2014 και διαψεύστηκε, προέβλεψε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας και για το 2013 και για το 2014 και διαψεύστηκε ξανά και ξανά, προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 κι ότι, αν υπάρξει, δεν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα και διαψεύστηκε. Προέβλεψε ακόμη ότι δεν θα βγούμε στις Αγορές και διαψεύστηκε για μιαν ακόμα φορά.

Και τώρα τι θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα περιμένουν, νοσταλγώντας το αποκορύφωμα της κρίσης, κάποια νέα μνημόνια για να ανανεώσουν τα ποσοστά τους; Γιατί τα μνημόνια αυτά «ήσαν μια κάποια λύσις», που θα έλεγε και ο ποιητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα