Μετά τον Νταβούτογλου και ο Ταλάτ δίνει «επαίνους»

Την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε, χωρίς απάντηση, ότι ο νέος πρόεδρος «είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν», προσθέτοντας ότι «αν συνεχίσει τη στάση του αυτή ανοίγοντας τον δρόμο για την ειρήνη, οπωσδήποτε θα βρει ανταπόκριση». Τώρα ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ

Αλί Ταλάτ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει θετική προσέγγιση στο Κυπριακό.

Ο κ. Ταλάτ σε δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν και χαρακτηρίζει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι «η μη συμφωνία είναι επίσης συμφωνία» ως λανθασμένη αναφορά.

Όπως είπε ο κ. Ταλάτ, ο κ. Αναστασιάδης διαθέτει καλή εικόνα στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ και «η τουρκική πλευρά θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου». Επίσης επεσήμανε πως η τουρκική πλευρά θα πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πολλές δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση σε πολύ σύντομο χρόνο προκαλούν πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά κυρίως για τις προθέσεις χειρισμού του κυρίου Αναστασιάδη.

Και όπως έγραψε στον Φιλελεύθερο της Κύπρου ο Μιχάλης Ιγνατίου «Στο Κυπριακό δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει ο κ. Αναστασιάδης, και όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στην ομιλία του στη Βουλή, πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί «η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και των εξ αυτής συνεπειών, κάτι που συνδέεται άλλωστε και με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής μας θέσης στο Κυπριακό». Είναι τολμηρός ο συνδυασμός της κρίσης με τους (βρετανικούς) εκβιασμούς για τη λύση, και το γεγονός ότι δημοσιοποιεί τους φόβους του, δείχνει και μία αλλαγή. Ο λαός δεν θα συγχωρέσει ποτέ τον εξαναγκασμό σε λύση υπό την απειλή της κρίσης, που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί, παραδίδοντας το νησί στους σκληρούς και χωρίς αισθήματα δανειστές. Μια ματιά στη σημερινή Ελλάδα είναι αρκετή για τον κάθε Ελληνοκύπριο για να αντιληφθεί τι τον περιμένει...».

Για να συνεχίσει ο Μιχάλης Ιγνατίου και να μας βοηθήσει και στο δικό μας συλλογισμό… «Ο κ. Αναστασιάδης απώλεσε βεβαίως μία σπάνια ευκαιρία να βάλει στη θέση του από το επίσημο βήμα της Βουλής και μάλιστα την ημέρα της ορκωμοσίας του, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο νέος πρόεδρος είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του στο Σχέδιο Ανάν».

Ο κ. Νταβούτογλου προσπάθησε να παρουσιάσει ως «δεδομένο» τον κ. Αναστασιάδη με βάση τη στάση του στο δημοψήφισμα. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού απαιτούσαν τσεκουράτη απάντηση, που θα διέλυε εντελώς τις αμφιβολίες που έχει η πλειοψηφία του κυπριακού λαού... Διότι, κακά τα ψέματα, ο φόβος για τη στάση του στο Κυπριακό είναι δεδομένος και μας αναγκάζει όλους να επαγρυπνούμε...

Keywords
Τυχαία Θέματα