Επετειακό αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά με ομιλίες και με έκθεση που θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος την Τρίτη 5 Μαρτίου, στις 6:00 μμ, στο Νεοκλασικό της οδού Κανθάρου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ιστορικός-συγγραφέας Σαράντος Καργάκος με θέμα: «Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς και η πόλη του Πειραιά».

Στο χαιρετισμό

της έκθεσης ο κύριος Μιχαλολιάκος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η επανάσταση του 1821 θα συμβολίζει πάντα το μεγαλείο ενός λαού που πιστεύει ότι οι έννοιες ελευθερία και ελληνισμός είναι απόλυτα ταυτισμένες. Ενός λαού που μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Ενός λαού που πέτυχε να αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του όταν όλα τα δεδομένα ήταν σε βάρος του. Αυτό δείχνει τη δύναμη του ελληνισμού και της ορθοδοξίας και μας δείχνει το δρόμο απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα. Στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου φιλοξενούμε τη δρώσα και ζώσα ιστορία μας που εμπεριέχει τα σημεία αναφοράς της στη γέννηση ενός εθνικού κράτους που κουβαλούσε μνήμες, παραδόσεις και στοιχεία αιώνων πορείας του ελληνισμού. Παρουσιάζουμε ανθρώπους που άλλαξαν με τη δράση τους την τύχη της πατρίδας. Παράλληλα ιστορικά ντοκουμέντα, όπλα, σπαθιά της εποχής, αλλά και σπάνια εκθέματα όπως η σημαία της Μπουμπουλίνας, γκραβούρες, λευκώματα, μετάλλια αγωνιστών, εκθέματα από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, από το Πολεμικό Μουσείο κα. Όλα αυτά θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες του Πειραιά αλλά και στους επισκέπτες της έκθεσης. Στόχος μας δεν είναι να αναζωπυρώσουμε πάθη και μίση που ταλάνισαν τα Βαλκάνια για χρόνια. Αλλά να αναδείξουμε εκείνες τις αρετές, που δημιούργησαν τη νέα Ελλάδα, διδασκόμενοι παράλληλα από τα λάθη που στοίχησαν και τότε πολλά στην πατρίδα μας.».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5-31 Μαρτίου.

Δημοτικό Νεοκλασικό Κτήριο Οδού Κανθάρου (Ηρ. Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου)

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-20.00. Σαβ/Κυρ. 10.00-14.00

Υπόλοιπες εκδηλώσεις στο Νεοκλασικό

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Έναρξη 18.00 μ.μ.

-Ομιλία κα Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, Διευθύντριας Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας με θέμα: «To ναυτικό της Επανάστασης του 1821»

-Ομιλία κ. Παύλου Δεμερτζή-Μπούμπουλη, Υπεύθυνου Ξεναγού του μουσείου της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες με θέμα: «Παρουσίαση των δράσεων και της ιστορίας της εθνικής ηρωίδας, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας»

-Χαιρετισμός κ. Αργύρη Κοκκινάκη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Χιώτικων Σωματείων.

Υποστηρικτές

Όμιλος Πειραιώς για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας,Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Πειραιά, Σύνδεσμος Υδραίων Πειραιώς, Ένωση Σπετσιωτών, Ομοσπονδία Χιώτικων Σωματείων

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Έναρξη 18.00 μ.μ.

-Ομιλία κα Ειρήνης Μουσταφέλλου, Προέδρου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με θέμα: «Η συμβολή της μανιάτισσας γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση»

-Ομιλία κ. Σταύρου Καπετανάκη, Προέδρου της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών με θέμα:

«Η συμβολή της Μάνης στην Επανάσταση του 1821»

-Ομιλία κα Θεανώ Γουνελά-Οικονομάκη, εκπαιδευτικού-φιλόλογου & τέως λυκειάρχη 7ου Γενικού Λυκείου Πειραιά με θέμα: «Ορθοδοξία και ελληνισμός, η συμβολή της Εκκλησίας στην εποποιία του 1821».

Υποστηρικτές

Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος, Ένωση Απανταχού Μανιατών "Η Μάνη" & Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνη.

Περιεχόμενο Αφιερώματος

-Όπλα & σπαθιά με τα οποία πολέμησαν οι ήρωες του 1821 από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

-Ξυλόγλυπτα Πορτραίτα Ηρώων του 1821 των Παναγιώτη & Νικολάου Κωνσταντινέα ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους ηρωικούς έλληνες

-Γκραβούρες, μετάλλια αγωνιστών, λευκώματα, βιβλία εποχής, αντίγραφο σημαίας των Σπετσών, καθώς και μία σημαία της Μπουμπουλίνας, από το Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

-Πίνακες, ομοιώματα & κεντήματα της εποχής από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

-Αρχειακά Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας

-Ηχογραφημένος ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Οδησσού

-Βιβλία & Εκδόσεις από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

-Έκδοση της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος σχετική με τη Φιλική Εταιρεία

-Οπτικοακουστικό Υλικό από την ΕΡΤ Α.Ε. με τίτλους: «1821η Πορεία προς τη μεγάλη στιγμή», «Η Μηχανή του Χρόνου, Κολοκοτρώνης ο αρχιστράτηγος του 21’», «Ο αγώνας και οι εφημερίδες του».

Υποστηρικτές: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, ΕΡΤ, Πολεμικό Μουσείο, Ελληνική Ιστορική & Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Πολιτισμού (& Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Παραρτήματος της Οδησσού), Μουσείο Μπουμπουλίνας,Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, Παναγιώτης & Νικόλαος Κωνσταντινέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα