Λωρίδα της Γάζας: Νέα παράταση στις ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε μια νέα ολιγόωρη ή πιο συγκεκριμένα 24ωρη παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν χθες αργά το βράδυ στο Κάιρο Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Αίγυπτος η οποία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Η αιγυπτιακή πλευρά ζήτησε την

κατάπαυση του πυρός για ακόμα 24 ώρες, για να καταστεί δυνατή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως τονίστηκε.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας, ωστόσο οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς, παραμένουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους μέχρι στιγμής. Το Ισραήλ ζητά την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, μέσω του αφοπλισμού όλων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, ενώ από την πλευρά της η Χαμάς ζητά την άρση του 7ετούς οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσά της, όμως στα σημαντικότερα ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της Χαμάς στην περιοχή, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και η επιστροφή των σορών των δύο ισραηλινών στρατιωτών, θα συζητηθούν σε νέες διαπραγματεύσεις μέσα σε περίοδο ενός μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, το οποίο επικαλείται παλαιστινιακά ΜΜΕ, η Αίγυπτος ετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Το άρθρο Λωρίδα της Γάζας: Νέα παράταση στις ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα