Κώστας Γκιουλέκας: Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση μας οδηγεί σε ένα νέο τρίτο μνημόνιο

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με συνετά βήματα και αντί για τη ρήξη να επιδιώκει την λύση», σχολιάζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αττική free press» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Ο βουλευτής της αξιωματικής

αντιπολίτευσης εύχεται η κυβέρνηση να μην οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, ωστόσο διατυπώνει την ανησυχία του, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι θέλει και βαδίζει χωρίς σχέδιο». Αναφορικά με το πώς πρέπει να πορευθεί η ΝΔ στο εξής, ο κ. Γκιουλέκας τονίζει, πως «πρέπει να καταστήσουμε σαφές το πολιτικό μας στίγμα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό» και εκφράζει τον φόβο του, ότι «εάν δεν αλλάξουμε θα πάψει να μας ακούει ο κόσμος».

Κύριε Γκιουλέκα η κυβέρνηση παρουσίασε μια λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους μας για να κλείσει η διαπραγμάτευση και να απελευθερωθεί ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία. Ποιες θεωρείτε πως έπρεπε να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές;

«Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με συνετά βήματα και αντί για τη ρήξη να επιδιώκει την λύση. Ενώ είχαμε αφήσει πίσω μας όρους, όπως χρεωκοπία και grexit φτάσαμε πάλι να συζητάμε τέτοια ενδεχόμενα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει την στήριξή μας. Όλοι θέλουμε να πετύχει στην διαπραγμάτευση για να κερδίσει η πατρίδα μας. Πρέπει, όμως, να σταματήσει επιτέλους ο… σχεδιασμός επί χάρτου και να επανέλθει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Χάθηκε χρόνος και αναλωθήκαμε σε μία μάχη συμβολισμών. Επί δύο μήνες η κυβέρνηση έβλεπε φαντάσματα παντού. Ανακάλυπτε εχθρούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακούγαμε προθέσεις, γενικότητες και μεταθέσεις προσδοκιών, αντί να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το τι ακριβώς θα συζητήσουμε με τους εταίρους. Τώρα θα παρουσιαστούν κάποια μέτρα και τώρα, ουσιαστικά, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση».

Σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης έχει επικρατήσει η άποψη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι η πρώτη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται πραγματικά. Η δικιά σας κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ή όχι;

«Κάναμε πολλά αλλά φάνηκαν λίγα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά και ξεκίνησε την κυβερνητική του πορεία κάνοντας πολύ λιγότερα. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τώρα ξεκίνησε. Όπως προείπα, οι πρώτοι μήνες χάθηκαν στην μετάφραση για το αν μιλάμε για τρόικα ή θεσμούς, για το αν πρόκειται για μνημόνιο ή συμφωνία, για το αν υπάρξει ή όχι αξιολόγηση. Είναι αλήθεια ότι η πίεση των δανειστών ήταν πολύ μεγάλη κατά την διάρκεια της δική μας διαπραγμάτευσης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έβαλε κόκκινες γραμμές. Είπε όχι σε πολλά που έβαλε η τρόικα στο τραπέζι, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση συντάξεων κ.α.».

Πιστεύετε πως βρισκόμαστε προ της υπογραφής τρίτης δανειακής σύμβασης; Και αν η χώρα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση τότε θα απαιτηθεί και τρίτο μνημόνιο; Και με ποιούς όρους;

«Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση μας οδηγεί σε ένα νέο τρίτο μνημόνιο. Δυστυχώς, με τις καθυστερήσεις και τις αοριστίες δεν χάσαμε μόνο χρόνο αλλά και αξιοπιστία. Ακόμη, δεν έχουμε δει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, κοστολογημένο, χωρίς γενικότητες και προθέσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν είσαι στη δυσχερή θέση να χρειάζεσαι δανεικά και κάποιος σε δανείζει, πρέπει να κάτσεις να συζητήσεις μαζί του και τους όρους, υπό τους οποίους θα σε δανείσει».

Θα ήθελα το σχόλιο σας για τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, αλλά και τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θεωρώ ότι είναι νωρίς να κρίνει κάποιος οριστικά μια κυβέρνηση 2 μηνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ήδη αναδιπλώνεται και απομακρύνεται από πολλές προεκλογικές υποσχέσεις του. Από το “σχίζω τα μνημόνια” πήγαμε στον “έντιμο συμβιβασμό”. Το “μνημόνιο” βαφτίστηκε “συμφωνία”. Η “τρόικα” βαφτίστηκε “θεσμοί” και η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την “επόμενη ημέρα” έγινε τον “επόμενο χρόνο” και από εκεί πήγε σε… “βάθος τετραετίας”. Η κυβέρνηση τώρα προσγειώθηκε στην ρεαλιστική πραγματικότητα. Ας αφήσουν λοιπόν την ρητορική προεκλογικού τύπου και ας αγγίξουν την ουσία του προβλήματος. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της περιμένει να ξεδιπλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του. Έως τώρα έχουν έρθει μόνο δύο νομοσχέδια. Ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει και θεσμική ευθύνη να διαφυλάξει την πορεία της χώρας ασκούμε εποικοδομητική κριτική και αντιπολίτευση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου».

Ασπάζεστε εκείνες τις απόψεις που αναφέρουν και μέσα από το κόμμα σας πως η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή;

«Ελπίζω και εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν τέτοιες Κασσάνδρες για το καλό του τόπου. Είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο καράβι και μας ενδιαφέρει αυτό το καράβι να βγει με ασφάλεια στο λιμάνι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ξέρει τι θέλει και βαδίζει χωρίς σχέδιο».

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση; Δηλαδή, αν κληθεί να ψηφίσει κάποια μέτρα πρέπει να τα ψηφίσει ή να αφήσει την κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα μόνη της;

«Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει πρωτοβουλίες, που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που στην αντιπολίτευση δεν στήριξε ούτε ένα νομοσχέδιο, ούτε μία πρότασή μας, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τυφλή αντιπολίτευση. Ο,τιδήποτε ωφελεί τον τόπο εμείς θα το στηρίξουμε».

Στο εσωκομματικό πεδίο τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει ή υπάρχει ακόμη ανοιχτό το αίτημα για τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο βεβαίως θα τεθεί και θέμα ηγεσίας;

«Μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου ήταν επιβεβλημένος ο διάλογος στα κομματικά όργανα, προκειμένου να δούμε τα αίτια και τους αίτιους της ήττας και να κάνουμε έναν απολογισμό. Ήμουν από τους πρώτους που ζήτησε την σύγκλιση των οργάνων. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αλλά και της Πολιτικής Επιτροπής ήταν ένα σημαντικό βήμα με μία γενναία δόση αυτοκριτικής, ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη μας, με σκοπό να τα διορθώσουμε. Πολλοί βουλευτές ζητήσαμε να πάμε άμεσα και σε ένα έκτακτο Συνέδριο που είναι το κορυφαίο όργανο του κόμματος. Και όλα αυτά με σκοπό να κρατήσουμε ενωμένη και ψηλά την παράταξή μας».

Τελικά η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στρίψει προς το κέντρο ή να πάει προς τα δεξιά; Που ανήκει τελικά το κόμμα σας;

«Έχουμε τα δικά μας ξεκάθαρα χαρακτηριστικά. Καλύπτουμε τον χώρο της κεντροδεξιάς. Πρέπει να ξαναγίνουμε ελκυστικοί στον κόσμο και πρέπει να καταστήσουμε σαφές το πολιτικό μας στίγμα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Οφείλουμε να εκφράσουμε την κοινωνία, να απαντήσουμε στον κόσμο με προτάσεις, να πάμε πιο μπροστά από την κοινωνία με τις προτάσεις μας και όχι να την ακολουθούμε ασθμαίνοντας. Αν δεν αλλάξουμε, φοβάμαι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε, αλλά θα πάψει να μας ακούει ο κόσμος».

Keywords
Τυχαία Θέματα