«Φτερά» από τις τράπεζες έκαναν μέσα σε 3 μήνες πάνω από 24 δισ. ευρώ καταθέσεις

Στα 140,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το απόθεμα των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Φεβρουάριο, από 148 δισ. ευρώ, που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Όπως είναι λογικό, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του Δεκεμβρίου, με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής από την τότε κυβέρνηση και την αποτυχία εκλογής προέδρου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών οδήγησε σε συνολική εκροή καταθέσεων που φτάνει κοντά στα 24 δισ. ευρώ και χωρίς να περιλαμβάνονται οι κινήσεις του Μαρτίου.

Τα στοιχεία που

ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν ως εξής:

-Το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 140,468 δισ. ευρώ από 148,042 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

-Αν απομονωθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, προκύπτει ότι αυτές περιορίστηκαν στα 120,11 δισ. ευρώ από 125,465 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν στα 68,8 δισ. ευρώ από 72,933 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Όπως είναι φυσικό, η εκροή αυτή των καταθέσεων προκαλεί πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία εν μέρει καλύπτεται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ELA.

Keywords
Τυχαία Θέματα