Κομισιόν: Τα κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση

«Καλούμε τα ελληνικά κόμματα να δουλέψουν από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα», διεμήνυσε χθες η Κομισιόν τονίζοντας παράλληλα πως «η Επιτροπή αναμένει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής», ένας δρόμος που όπως εκτίμησε είναι «ο μοναδικός για την ανάκαμψη της χώρας».

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκάλεσαν δημοσιεύματα του Reuters σύμφωνα με τα οποία υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αφήνουν υπονοούμενα

πως «υπάρχουν περιθώρια προσαρμογών σε επιμέρους πτυχές του Μνημονίου», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «η χώρα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά, έως ότου ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα».

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η Ε.Ε. φέρεται να έχει αποδεχθεί ατύπως ότι δεν θα λάβει στο 100% τα χρήματα που δανείζει στη χώρα, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και στα χρέη του επίσημου τομέα προς τη χώρα μας.

«Πιστεύω πως στη συλλογική σκέψη έχουμε ήδη αποδεχθεί πως δεν θα λάβουμε το 100% πίσω», λέει αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters εκτιμώντας πως «ίσως αποδειχθεί αναγκαίο στο μέλλον να γίνει αναδιάρθρωση και των δανείων του επίσημου τομέα».

Καλά πληροφορημένες πηγές του Euro­group τόνιζαν χθες ότι «το Μνημόνιο είναι αδιαπραγμάτευτο συνολικά, αλλά υπάρχουν δυνατότητες επανεξέτασης επιμέρους πτυχών». Επιπλέον, υπογράμμιζαν ότι «με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται πως το Eurogroup θα είναι εξόχως πολιτικό με ‘’στρατηγικής σημασίας συζήτηση’’ για την Ελλάδα», αν και ξεκαθάριζαν πως «δεν υπάρχει όρεξη να ανοίξει συζήτηση για έξοδο από το ευρώ».

Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα