Κοινωνική αναταραχή και απεργιακές κινητοποιήσεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Σωτήρη Τριανταφύλλου

Δεν έφθαναν τα θέματα ασφάλειας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γαλλικές αρχές εν όψει του Euro 2016, τις τελευταίες ημέρες πριν το Euro βρέθηκαν αντιμέτωπες και με ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα απεργιών. Ένα κύμα απεργιών που πήρε διαστάσεις κοινωνικής αναταραχής και που αρχικά το προκάλεσε η προωθούμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ολάντ στα εργασιακά, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα μέσα μεταφοράς

και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο νομοσχεδίου για τα εργασιακά που συζητείτο στη γαλλική βουλή, το οποίο επέτρεπε στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους εργασίας, αντικαθιστώντας έτσι τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τα συνδικάτα αντέδρασαν και ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και απεργίες, στις οποίες αρχικά κυριάρχησε ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέμεναν στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δεν έκαναν πίσω παρά την αναταραχή που είχε προκληθεί εν όψει και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αν και ορισμένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έλεγαν ότι η τροποποίηση ενός άρθρου του επίμαχου νομοσχεδίου (αυτού για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) θα μπορούσε μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση και να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωνε αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά τα συνδικάτα δεν έκαναν πίσω και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες επεκτάθηκαν και στα μέσα μεταφοράς.

Οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων ξεκίνησαν απεργίες διαρκείας, με την απεργιακή κινητοποίηση να πλήττει λιγότερο τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων και περισσότερο τις τοπικές συνδέσεις. Η απεργία στους γαλλικούς σιδηροδρόμους είναι επικεντρωμένη στις διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας και δεν συνδέεται άμεσα με την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που έχει φέρει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τα συνδικάτα. Απεργία εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στο μετρό του Παρισιού, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τις δημόσιες μεταφορές, οι οποίοι συμπαρατάσσονται με την απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν επίσης στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων και στα αεροδρόμια, ενώ το συνδικάτο των πιλότων της Air France προειδοποίησε για απεργία εντός του Ιουνίου, καθώς οι πιλότοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους. Επιπλέον, οι λιμενεργάτες αναμένεται να σταματήσουν να δουλεύουν και να ξεκινήσουν τις δικές τους διαμαρτυρίες. Την τελευταία στιγμή, μάλιστα, αποφασίσθηκαν κυλιόμενες απεργίες στις 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά.

Οι συγκρούσεις απεργών αστυνομίας κάποιες φορές ήταν σκληρές, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή και να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος στη γαλλική αστυνομία, που είχε πλέον να αντιμετωπίσει και το κύμα διαδηλώσεων, εκτός από το σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, που ήταν κάτι το ασυνήθιστο λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βέλγιο.

Παραμονές πάντως, της έναρξης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης των εθνικών ομάδων της Ευρώπης, η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες για το Euro. Παρά, τέλος, την καθημερινή πλέον ταλαιπωρία του στις περισσότερες γαλλικές πόλεις, το 46% του πληθυσμού εμφανίζεται αλληλέγγυο με τους απεργούς, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο γαλλικό Τύπο.

Το άρθρο Κοινωνική αναταραχή και απεργιακές κινητοποιήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα