Κατέφθασε στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ

Στη Μόσχα έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζιπινγκ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών σχέσεων, με το Πεκίνο και τη Μόσχα να κάνουν λόγο για «στρατηγική συνεργασία».

Το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, αναφέρει πως οι δύο χώρες πρόκειται να συνάψουν περίπου 20 συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία

βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως.

Εν όψει του ταξιδιού του στη Μόσχα ο κ. Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι «σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι» που μιλούν μια «κοινή γλώσσα».

Το περασμένο έτος το διμερές εμπόριο στον άξονα Πεκίνο-Μόσχα, άγγιξε το ποσό των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σι αποκάλεσε «φίλο γείτονα» της Κίνας τη Ρωσία και επισήμανε ότι το γεγονός πως η απόφαση του να την επισκεφτεί τόσο σύντομα μετά από την ανάληψη της προεδρίας δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει το Πεκίνο στις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Πέραν της ενέργειας, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες σχετικά με τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τη στρατιωτική τεχνολογία, την αεροπλοΐα, το διάστημα κ.ά. τομείς.

«Κατά την διάρκεια των 20 τελευταίων ετών οι διμερείς οικονομικές ανταλλαγές πολλαπλασιάστηκαν επί 14 και έφθασαν το ποσό-ρεκόρ των 88,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με όσα είπε ο Σι.

Πέρα από την εμβάθυνση των οικονομικών τους δεσμών, η Κίνα και η Ρωσία είναι σύμμαχοι σε διεθνές επίπεδο: έχουν παρόμοιες θέσεις για τον πόλεμο στη Συρία, την διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλα θέματα.

Στη συνέχεια ο Κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στην Τανζανία, τη Νότια Αφρική και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Στη Νότια Αφρική, θα παραστεί στην πέμπτη σύνοδο της ομάδας των BRICS στις 26 και 27 Μαρτίου. Στην ομάδα αυτή μετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, οι πέντε βασικές αναδυόμενες οικονομίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα