22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με σύνθημα «Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο», το 1992 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού, για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.

Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη

μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από άποψη υδατικών αποθεμάτων.

Μάλιστα, η UNICEF επισημαίνει ότι οι 1.800 από τους 2.000 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών που σημειώνονται καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή.

Δράσεις της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του νερού δράσεις για τη σωστή χρήση και διαχείριση του προγραμματίζουν την Παρασκευή διοίκηση και εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ.


Όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, για μια βρύση που στάζει ξοδεύουμε τουλάχιστον 5.500 λίτρα νερό τον χρόνο. Την ίδια ώρα, για ένα καζανάκι που στάζει είναι σαν να αφήνουμε μια βρύση να τρέχει όλη την νύχτα. Επιπλέον, όταν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει -ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας- ξοδεύουμε τουλάχιστον 10 λίτρα νερό.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα μοιράσουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενημερωτικά φυλλάδια για τη σωστή χρήση του νερού.

Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι όταν ποτίζουμε με λάστιχο για μια ώρα, ξοδεύουμε τόσο νερό όσο μια 4μελης οικογένεια σε μια μέρα, ενώ όταν ποτίζουμε το καλοκαίρι τις μεσημεριανές ώρες, η μισή ποσότητα του νερού
εξατμίζεται.

«Αναλαμβάνουμε δράση για να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε τους συνάνθρωπους μας στη σωστή χρήση και εξοικονόμηση νερού», λένε από την εταιρεία. «Γι΄αυτό αλλάζουμε στάση».

Τι σημαίνει αυτό;

- ότι κλείνουμε το γενικό διακόπτη του νερού όταν λείπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι.

-ότι επιδιορθώνουμε άμεσα βρύσες και καζανάκια που στάζουν.

-ότι ελέγχουμε τακτικά το υδρομετρο μας για τυχόν διαρροή

- ότι ποτίζουμε τις απογευματινές ώρες το καλοκαιρι και κλείνουμε τη βρύση όταν πλενόμαστε.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και στο γραφείου για να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό. Έτσι, για τον καφέ βάζουμε μόνο την αντίστοιχη ποσότητα νερού στον βραστήρα ή την
καφετέρια. Στην τουαλέτα πλένουμε τα χέρια μας με χαμηλή ροή νερού και ενημερώνουμε άμεσα για τυχόν βλάβες στο καζανάκι ή την βρύση. Και όταν φεύγουμε αδειάζουμε τα γεμάτα με νερό ποτήρια στις γλάστρες.

Οι συναντήσεις με τους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ θα γίνουν:

-Στο Κέντρο

στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

στο σταθμό του μετρό στην Πανεπιστημίου από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Και το ίδιο διάστημα, στη διασταύρωση Βεικου και Γαλατσίου.

Στα βόρεια Προάστια

στον ΗΣΑΠ στο Μαρούσι (9πμ-12μμ)

στην πλατεία Αγ. Νικολάου στο Χαλάνδρι ( 3μμ-6μμ)

στην κεντρική πλατεία του Αγ. Στεφάνου (12μμ-3μμ)

στην οδό Λεβίδου στην Κηφισιά (12μμ-3μμ)

Στα Ανατολικά Προάστια

στην πλατεία Μακεδονίας στο Γέρακα (9πμ-12μμ)

στην κεντρική πλατεία της Αγ. Παρασκευής (12μμ-3μμ)

Στα Δυτικά Προάστια

στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Ελευσίνα (9πμ-12μμ)

στο σταθμό του μετρό Άγιος Αντώνιος (9μπ-12μμ)

Στα Νότια Προάστια

στο σταθμό του μετρό Αγ. Δημήτριος (12μμ-3μμ)

στην οδό Αγ. Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο (12μμ-3μμ)

στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (9πμ-12μμ)

Keywords
Τυχαία Θέματα