Κανονικά πρέπει να πληρώνεται ο ΦΜΥ ακόμη και αν είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Ανεξάρτητα από το εάν καθυστερούν να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους οι εργοδότες, πρέπει να αποδίδουν εγκαίρως το φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο ή οποίον άλλο παρακρατούμενο φόρο (π.χ. 20% για όσους εργάζονται με μπλοκάκι).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απάντηση του υπουργείου Οικονομικών μετά από ερώτηση φορολογούμενου, ο φόρος που παρακρατήθηκε από τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου 2014, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, ανεξάρτητα εάν καθυστερήσει η καταβολή των δεδουλευμένων (π.χ. οι πληρωμές έγιναν τον Ιούνιο). Τονίζεται

ότι ο χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι ο χρόνος, που προσφέρονται οι υπηρεσίες.

Συνεπώς, ο χρόνος φορολογίας συνδέεται με την απόκτηση του δικαιώματος προς είσπραξη και δεν εξαρτάται από τον πραγματικό χρόνο της είσπραξης ή μη του αντιτίμου της υπηρεσίας. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι το εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία, προκύπτει και καθίσταται απαιτητό με την ολοκλήρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε ανά μήνα για τους παρέχοντες έμμισθη υπηρεσία, είτε ανά ημέρα για το ημερομίσθιο προσωπικό, δηλαδή όταν ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης και για αυτό φορολογείται στο έτος αυτό.

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται επίσης ότι, η υποχρέωση παρακράτησης φόρου αφορά αποκλειστικά τον εργοδότη έναντι του Δημοσίου, ο οποίος έχει ιδία και αυτοτελή υποχρέωση όπως προβεί στην παρακράτηση και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού στο Δημόσιο, υποβάλλοντας σχετική δήλωση και παράλληλα υποχρεούται να χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα