Ικανοποιημένος ο Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένη

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την έκβαση του χθεσινού Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει πλέον συμμάχους καθώς και ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν αποτελεί νέο μνημόνιο.

«Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική.

Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων του Eurogroup όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου χθες επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά συντελείται εδώ και καιρό, είπε ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει, όπως είπε, τις πολύμηνες διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αφού «κλείνει το πακέτο της αξιολόγησης χωρίς τη νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τους Ευρωπαίους εταίρους: «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή πολιτική στήριξη από κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός δικαιούται να γυρίσει σελίδα».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η χώρα έχει πλέον συμμάχους δίπλα της και έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο λαός που υπέφερε άδικα τόσα χρόνια δικαιούται να επιτρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης:

«Δεν ήταν θείο δώρο, μάννα εξ ουρανού, ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, διπλωματικών πρωτοβουλιών, πολιτικών παρεμβάσεων».

Η ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

O Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ούτε μέτρα ούτε μνημόνιο:
«Δεν πρόκειται για νέα μέτρα ή για νέο μνημόνιο όπως επιμένει η στρατευμένη προπαγάνδα τις τελευταίες ημέρες, η διόρθωση δεν θα χρειαστεί διότι για πρώτη φορά έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις»

Tα παραπάνω δεν είναι εκτίμηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αλλά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat και τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Κριτική στην αντιπολίτευση

«Στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση προσέφεραν κακές υπηρεσίες στη χώρα, προσπάθησαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο υιοθετώντας τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχθούμε τα πρόσθετα μέτρα, σχεδόν εκλιπαρούσαν τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Και όταν είδαν ότι διαψεύδονται άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους και είπαν πως είναι ανεκτικοί» δήλωσε για την αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας .

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ασύστολη καταστροφολογία, στην οποία επιδόθηκαν «χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης».

Κλείνοντας, είπε ότι και μετά το Eurogroup συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν, καθώς αντί να δουν το δάσος, δηλαδή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους, επικεντρώνονται στο δέντρο, δηλαδή στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα