Έπος και ιστορία

Aπό την Ηρώ Μητρούτσικου

Ο Προφήτης, μια επική ταινία του μέλλοντος

Μετά από σπουδές κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη και 3 βραβευμένες -σε διεθνή φεστιβάλ- μικρού μήκους ταινίες, ο -όπως αποδεικνύεται ταλαντούχος σκηνοθέτης- Δημήτρης Πούλος μας παρουσιάζει μια ιδιαίτερη, μεγάλου μήκους ταινία.

Η υπόθεση

Ένας νεαρός πολεμιστής φτάνει πληγωμένος σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Το μοναστήρι το έχουν εποικίσει λίγοι ειρηνιστές, οι οποίοι αρνούνται, για ιδεολογικούς

λόγους, να πολεμήσουν, ενώ λίγο παραέξω μαίνεται ο μεγαλύτερος πόλεμος της ιστορίας. Δύο πατρικές φιγούρες: ο ήρεμος μοναχός και ο πρώην πολεμιστής και νυν φροντιστής του μοναστηριού. Ο πολεμιστής, πέραν του ότι ανακαλύπτει ότι ο νεαρός μαθητευόμενος του μοναχού είναι ανιψιός του ηγέτη που κατευθύνει τον πόλεμο, σύντομα αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι του κρύβουν.

Η ταινία

Η ιστορία είναι άχρονη και θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οποιαδήποτε εποχή, αν και είναι σαφές ότι τοποθετείται κάπου στο κοντινό ή λίγο πιο μακρινό μέλλον. Τα αρχέτυπα κυριαρχούν στην ταινία (πατέρας, Πυθία, σοφοί, μαθητευόμενοι, η πάλη των τάξεων, η αναζήτηση της πορείας κ.τ.λ.), καθώς και τα γνωμικά. Η εξαιρετική φωτογραφία (Ραμόν Μαλαπέτσα), σε πρασινοκαφέ τόνους σέπιας, δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην ταινία και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τη χρονική απόσταση που θέλει να πετύχει ο σκηνοθέτης. Στο ίδιο ύφος και χρώμα τα λιτά κοστούμια και σκηνικά (Κίκα Καράμπελα). Εξαιρετική η υπόγεια, αλλά υποβλητικά επική, μουσική (Κωνσταντίνος Κατωμέρης).

Σωστότατο το κάστινγκ. Ο Πούλος επέλεξε τρεις ιδιαίτερες φυσιογνωμίες για τους τρεις βασικούς ρόλους, οι οποίοι τυγχάνει συνάμα να είναι και καλοί ηθοποιοί (Γιώργος Χρανιώτης, Μενέλαος Χαζαράκης, Στέλιος Χριστοφορίδης). Ο μοναδικός γυναικείος ρόλος, η «Πυθία» (Δήμητρα Κούζα), δυστυχώς, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Έμπνευση για το σενάριο, το οποίο ο σκηνοθέτης επεξεργαζόταν για οχτώ χρόνια, αποτέλεσαν το βιβλίο του Δημ. Δημόπουλου «Στο Άδυτο των Ελληνικών Μαντείων», καθώς και η «Ασκητική» του Καζαντζάκη και ο «Προφήτης» του Χαλίλ Γκιμπράν.

Η ταινία γυρίστηκε σε ένα εκπληκτικό, φυσικό τοπίο, μέσα σε ένα φαράγγι της Αργολίδας. Η ιδιαίτερη Μονή Αυγού (το όνομα προφανώς λόγω του γυμνού τοπίου) με τα παράθυρα-πολεμίστρες, μετράει ιστορία, ίσως, χιλίων ετών. Μια ιδιαίτερη ελληνική πρόταση, από έναν σκηνοθέτη, από τον οποίο περιμένουμε κι άλλα στο μέλλον.

Στο Studio new star cinema

στην πλ. Αμερικής

καθημερινά στις 21:00

Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ

Η ιστορία του Αφροαμερικανού Τζέσι Όουενς, ο οποίος έχοντας βιώσει βαθιά τη φυλετική καταπίεση καταφέρνει να γίνει πρωταθλητής των ΗΠΑ στο σπριντ και το άλμα εις μήκος. Η απόλυτη πρόκληση τώρα γι’ αυτόν είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, τους οποίους η χιτλερική Γερμανία προετοιμάζει σαν γιγάντια προπαγάνδα. Ακαδημαϊκή βιογραφία, με σχηματικούς δεύτερους χαρακτήρες, που εστιάζει στην κριτική απέναντι στο ρατσισμό της εποχής. Θεαματική η αναπαράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 και ιδιαίτερα πετυχημένο το κάστινγκ.

Ο Γιος του Σαούλ

Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του. Μια σκληρή ιστορία επιβίωσης μετατρέπεται με συγκλονιστικό τρόπο στην απόλυτη υπαρξιακή οδύσσεια ως την καρδιά του σκοταδιού. Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες για ένα εντελώς πρωτότυπο και τολμηρό αριστούργημα, που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός βοηθού του Μπέλα Ταρ.

Προτεινόμενα:

Ο λύκος της ερήμουΛευκοί ΙππότεςΟ γιος του ΣαούλΤο δωμάτιοΤο παιχνίδι της μίμησηςΝιότη

Keywords
Τυχαία Θέματα