Η κατανάλωση λίπους και η φυσική ασπίδα των Εσκιμώων στην καρδιοπάθεια

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατανάλωση λίπους δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά και γενικότερα στην υγεία, όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των κατοίκων της Γροιλανδίας, τους αυτόχθονες Ίνουϊτ. Το παγωμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν δεν τους προσφέρει πολλές επιλογές διατροφής και καθώς δεν υπάρχει γεωργία, η μόνη λύση είναι η κατανάλωση κρέατος από ψάρια, φώκιες, φάλαινες, των οποίων το κρέας περιέχει κορεσμένο λίπος.

Η φύση όμως βρίσκει πάντα τον τρόπο να δίνει ουσιαστικά αντισώματα σε κάθε οργανισμό ανάλογα με το

περιβάλλον που ζει και έτσι συμβαίνει και με τους Ίνουιτ, για τους οποίους γενετικές αναλύσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Science» δείχνουν ότι όλοι οι Εσκιμώοι της Αλάσκας, του Καναδά και της Γροιλανδίας, φέρουν μεταλλάξεις οι οποίες τους προστατεύουν από την καρδιοπάθεια.

Συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις αυτές, που όπως εκτιμάται εμφανίστηκαν πριν από 20.000 χρόνια, κάνουν τη δική τους παρέμβαση στο μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνουν έτσι την κακή χοληστερόλη, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει μια γενετική προσαρμογή στην αναγκαστική διατροφή αυτών των ανθρώπων που περιέχει μόνο ζωικό λίπος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα ίσως μας δίνουν νέα στοιχεία για τη χρησιμότητα των λιπαρών οξέων ω-3 στα ιχθυέλαια, τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τους Εσκιμώους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν τα ίδια ωφέλη για όλους τους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα