Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Ισπανία και Πορτογαλία-αιτία τα υψηλά ελλείμματα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε δίλημμα βρίσκονται τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκή Ένωσης, σχετικά με την στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Βασική αιτία αποτελεί και για τις δύο χώρες, το έλλειμμα που εμφανίζεται στους προϋπολογισμούς τους, και το οποίο υπερβαίνει το αποδεκτό από τις Βρυξέλλες όριο του 3%.

Σύγκρουση πολιτικής και οικονομίας

Η ηγεμονική γραμμή της αυστηρής

δημοσιονομικής πειθαρχίας που πρόσφατα είχε πυροδοτήσει την επίθεση του Τ. Πιτέλα στον Β. Σόιμπλε ,έρχεται στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αντιμέτωπη με τον πολιτικό κίνδυνο της πρόκλησης κοινωνικής ανωμαλίας στις συγκεκριμένες χώρες, αν επιβληθούν οι οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Καθώς σύμφωνα με αυτό, πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο έως 0,2% του ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών, ενώ πρέπει επιπρόσθετα να ανασταλεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως και το ο,5 % του ΑΕΠ τους. Η Κομισιόν αναβάλλει εδώ και πολύ καιρό την λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ωστόσο φαίνεται πως τελικά θα προχωρήσει σε αίτημα προς το Eurogroup, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πολιτικές παρενέργειες

Το ερώτημα που με έντονο τρόπο αναδύεται αφορά, αν η πραγματοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα έχει τα αναμενόμενα οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα. Καθώς είναι πιθανόν να ενταθεί το κλίμα δυσαρέσκειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαχέεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση τόσο στην ΕΕ όσο και στην ΟΝΕ.

Απ΄την άλλη, μια υποχώρηση προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, θα δώσει το έναυσμα στην Ιταλία να θέσει πιο έντονα το ζήτημα της χαλάρωσης του χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να τεθεί σε δυνητική αμφισβήτηση το κυρίαρχο πλαίσιο διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Είναι φανερό πω η κατάσταση στα ευρωπαϊκά πολικά και οικονομικά τεκταινόμενα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη , όλο και πιο αβέβαιη.

Το άρθρο Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Ισπανία και Πορτογαλία-αιτία τα υψηλά ελλείμματα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα