Ένα νέο νησί που γεννήθηκε από την ηφαιστειακή λάβα παρακολουθούν οι επιστήμονες στην Ιαπωνία

Την αέναη δύναμη δημιουργίας της φύσης δείχνει ένα μικρό νησί το οποίο εμφανίστηκε μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται νότια του Τόκιο. Μάλιστα το νησί «Νισινοσίμα», όπως ονομάστηκε από το διπλανό νησί, το οποίο και απορρόφησε, είναι μια ζωντανή επιστημονική πλατφόρμα για τους επιστήμονες, οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του ίδιου του νησιού, όσο και το θαύμα της γέννησης της ζωής πάνω σε αυτό, με τα θαλασσοπούλια να είναι η αρχή αυτής γέννησης με τα απορρίματά

που αφήνουν κατά την παραμονή τους σε αυτό.

Το νησί ξεπήδησε μέσα από πίδακες τέφρας και λάβας το Νοέμβριο του 2013, και κατάπιε το γειτονικό νησί Νισινοσίμα στο αρχιπέλαγος του Ογκασαβάρα, γνωστό και ως Μπενίν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Τόκιο.

Η νέα Νισινοσίμα, με την αξιοσέβαστη έκταση των 2,46 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι σήμερα μια γυμνή, σαθρή μάζα βράχων που σχηματίστηκαν από τη στερεοποίηση της λάβας.

Το νησάκι, ένα νεότευκτο ακίνητο στην απέραντη έκταση του Ειρηνικού, σταδιακά θα αποικιστεί από φυτά και ζώα, μια διαδικασία που οι επιστήμονες θα παρακολουθούν προσεκτικά. «Θα μπορέσουμε να δούμε το σημείο έναρξης των εξελικτικών διαδικασιών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ναόκι Κάτσι, καθηγητής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Τόκιο και επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Αρχιπελάγους Ογκασαβάρα.

Όταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα καταλαγιάσει, «το πρώτο που θα συμβεί θα είναι πιθανότατα η άφιξη φυτών που μεταφέρονται από τα ωκεάνια ρεύματα ή ταξιδεύουν προσκολλημένα στα πόδια πτηνών» εξήγησε ο ερευνητής.

Τα θαλασσοπούλια αυτά θα μπορούσαν σταδιακά να εγκατασταθούν στο νησί. Κουτσουλιές, πεσμένα φτερά, νεκρά πτηνά και κομματάκια εμετού θα δημιουργήσουν τελικά γόνιμο έδαφος για τη φύτρωση σπόρων που φτάνουν με τον άνεμο ή επιζούν μέσα στο πεπτικό σύστημα των πουλιών.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα